Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. november 2002 kl 22.10 Bokbadet

Livet i Kabul etter Taliban

Åsne Seierstad er gjest hos Anne Grossvold i bokbadet. (Ola A. Thorset, Scanpix)
Åsne Seierstad er gjest hos Anne Grossvold i bokbadet. (Ola A. Thorset, Scanpix)
Åsne Seierstads bok ”Bokhandleren i Kabul” er nominert til Bragepris i år. I boka formidler hun de nyanser, de ansikter og de ideer hun har fått gjennom å leve i Kabul i et halvt år, tett på en afghansk storfamilie. I kveld er utenriksjournalisten og forfatteren gjest i Bokbadet.

To uker etter terrorbombingen i New York dro Åsne Seierstad til Afghanistan som krigskorrespondent for skandinavisk presse og media. Etter nyttår flyttet hun inn hos en afghansk storfamilie i Kabul. Med utgangspunkt i denne familien skriver hun om landets skjebne, dets sår og drømmer om helbred. Gjennom nære portretter av familiemedlemmene leser vi om frieri og giftermål, undertrykking og maktmisbruk.

I ”Bokhandleren i Kabul” trer Afghanistan fram som et mangfoldig land, med sin kulturelle rikdom og sine selvmotsigelser – fra bokbrenning på gaten til nære scener i familien Khan. Seierstad formidler historien om et folk som er utmattet av krig, om apati og desperasjon, historien om et land i ruinenes støv, men også om en spirende vår og folks forsiktige håp om en annen framtid.

Forfatteren Ingvar Ambjørnsen har lest boka, og sier blant annet: ”Åsne Seierstad mestrer den hårfine balansegangen mellom kritisk innsyn og medfølt innsikt, i en hverdag som for de fleste av oss vil fortone seg som fullstendig fremmed. Slik blir ”Bokhandleren i Kabul” en underlig frukt i årets litterære høstkurv – bitter, søt og full av næring. Etter endt lesing var min første tanke: Hvordan ville disse menneskene ha opplevd oss på hjemmebane? Det er det jeg mener med næring”.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83