Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. september 2008 kl 21.40 Historien om Norge: Svartedauen

Dødsskipet i Bergen

Karsten Alnæs. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Karsten Alnæs. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Sommeren 1349 seiler en skute inn til Vågen i Bergen. I flere dager har mannskapet lempet stive rottelik over bord, uten å ane hva dette er begynnelsen på. Snart dør en etter en av sjøfolkene, og pesten sprer seg innover i de trange smugene i hansabyen. Svartedauden har kommet til Norge.

Sykdommen slår ut på huden i form av uhyggelige byller som gir blodstyrtninger og sterke smerter, og ofrene dør som regel etter få dager. Ingen vet hvordan smitten blir overført, og panikken og fortvilelsen brer seg.

I stedet for å jakte på rotta som er årsaken til smitten, ber man til helgener eller renser kroppen med ild. Imens raser pesten nådeløst videre. Tusenvis av gårder blir lagt døde, og halvparten av befolkningen dør. Tilbake ligger et sterkt svekket Norge, som etter hvert mer og mer legges under dansk styre.

Om serien
Beretningen om svartedauden er det tredje programmet i serien basert på Karsten Alnæs bøker "Historien om Norge". Det populærhistoriske fembindsverket er blitt en sjelden publikumssuksess med opplag på rundt tre hundre tusen.

Karsten Alnæs har skrevet manus til tv-serien basert på sitt eget maratonprosjekt, og han opptrer selv som programleder og forteller gjennom 16 halvtimes programmer. Åtte av dem står på sendeplanen nå i vår. Intensjonen har vært å ta seere i alle aldre med på en lærerik og spennende reise i vår egen historie.

De enkelte episodene har hver sitt hovedtema, og byr på historier om dramatiske og viktige prosesser fra borgerkrigene på 1100-tallet til begivenhetene på Eidsvoll i 1814. Som i bøkene er historien i utpreget grad sett nedenfra, fra vanlige menneskers ståsted, men også historiske skikkelser som kong Sverre står sentralt.

Svartedauden, kjærligheten og erotikkens vilkår, hekseprosesser, kriminalitet og vold er noen av temaene som Karsten Alnæs vil ta for seg. Alnæs’ tekster er bildelagt gjennom dramatiseringer, visuelle effekter og opptak med forfatteren på historiske steder. Han har reist rundt med tv-teamet over hele landet og på Færøyene.

Programmet er sendt tidligere

Serie basert på Karsten Alnæs’ bøker
Produksjon: Rubicon TV i samarbeid med NRK Kulturavdelingen
Manusforfatter og programleder: Karsten Alnæs
Regi: Mark Åkerblom
Prosjektleder NRK: Anne Røthing
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99


LENKER
  • NRK 
  • Gyldendal  
  • Dagbladet 
  • Aftenposten 
  • Se episodene på nett