Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. juni 2001 kl 20.55 Niern: Den siste kontrakten

Hvem myrdet Palme?

Drapet på Sveriges statsminister Olof Palme rystet en hel verden. Fremdeles er mordet et mysterium. ”Den siste kontrakten” er en spennende thriller som forteller historien om hvordan attentatet på Palme kan ha skjedd.

Roger Nyman (Mikael Persbrandt) er en erfaren politimann med 15 år bak seg som spaner i Stockholms gater. Av hensyn til familien og sin egen helse ber han om å bli overflyttet til en roligere stilling. Han får jobb i etterretningstjenesten der han skal utrede utlendingers opphold i Sverige.

Falsk identitet
Navnet Victor Gales dukker opp på Nymans pult. Mannen er innvilget arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige. Problemet er at Victor Gales har vært død i seks år. Nyman får i oppdrag å finne ut hvem som skjuler seg bak denne identiteten. Det viser seg at mannens egentlige navn er Ray Lambert, en beryktet leiemorder som opererer på tvers av landegrensene, og som aldri er blitt tatt.

Palme i fare?
Etter å ha overvåket Lambert (Michael Kitchen) en tid får Nyman mistanke om at leiemorderens neste mål er Olof Palme, Sveriges statsminister. Nyman rapporterer dette til sin sjef og får ros for sin innsats. Men til sin store overraskelse blir han straks tatt av saken.

En frustrert Nyman får etter hvert vite at saken er lagt til side. Lambert skal ha forlatt Sverige, men tilfeldigvis oppdager Nyman at dette ikke stemmer. Leiemorderen er fortsatt i Stockholm. Hvorfor dysses saken ned? Er hans egen etat innblandet? Og hvem er Lamberts oppdragsgiver?

Nyman tar opp sporet på egenhånd og blir raskt viklet inn i et kynisk spill hvor usynlige bakmenn trekker i trådene.

Intens thriller
”Den siste kontrakten” er en intens thriller som bygger seg opp mot et uunngåelig klimaks. Nyman og Lambert rykker stadig nærmere hverandre. Om kvelden den 28. februar – Palme ble myrdet 28. februar 1986 – tror Nyman han har fått Lambert dit han vil. Men utfallet blir ikke slik noen av dem hadde forventet.

Filmen er basert på John W. Grows roman ”The Ultimate Contract”.

NRK2 mandag kl 20.55

Svensk-norsk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Sista kontraktet
Basert på John W. Grows roman ”The Ultimate Contract”.
Regi: Kjell Sundvall
I rollene: Mikael Persbrandt, Pernille August, Reine Brynolfsson og Bjørn Floberg
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53