Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. juni 2000 kl 22.20 Taiwan - der den store draken truer

Taiwan - der den store draken truer (ttv


NRK2 onsdag 7. juni kl 22.20
Taiwan - der den store draken truer

Rapport fra en konfliktfylt verden

NRKs Fritz Nilsen rapporterer fra det demokratiserte Taiwan. Republikken har for første gang fått en president som ikke tilhører Kuomintang, og det har fått den store dragen på det kinesiske fastlandet til å sprute røyk. For den nye presidenten ønsker i virkeligheten løsrivelse fra Kina, selv om han ikke sier det direkte av hensyn til eventuelle represalier fra Beijing.

Men truslene fra Beijing er klare; kommer uavhengighetserklæringen, kommer også krigen. Taiwaneserne vakler, og frykten er påtagelig. Skjellsordene har haglet fra fastlandet, som fortsatt hevder at Taiwan er en del av Kina, og at det minste Taipei-myndighetene må gjøre, er å godta prinsippet om det som kalles ett land, to styreformer.

Samtidig har Taiwan gjennomgått store endringer. Ikke bare ble det siste valget gjennomført på demokratisk vis og uten at Kuomintang kalte inn hæren for å stanse demokratiseringen, men myndighetene i Taipei har også tatt et oppgjør med egen fortid.

I dag er det ikke lenger Chiang Kai-shek som er den store helten. Mannen, som i 1949 rømte til Taiwan etter nederlaget for Kinas Mao Zedong, forskyves nå til historiens store glemmebok. Taiwans unge vil se ut over grensene, og har nå fått en økonomi som gjør at landet ikke lenger kan isoleres.

Hva skal så resten av verden gjøre? spør Fritz Nilsen i reportasjen fra Taiwan. Skal vi fortsatt la det store Kina bestemme vår holdning til den lille utbryterrepublikken, eller bør demokratiseringen på Taiwan føre til at vi i dag ser virkeligheten i øynene; godta at folket på øya i Sørkinahavet faktisk eksisterer - uavhengig av den kinesiske Folkerepublikken?

NRK2 onsdag kl 22.20

Bilde
Fritz Nilsen rapporterer i kveld fra Taiwan. (Foto: Kjell Herning).

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Ved Fritz Nilsen
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123