Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. desember 1999 kl 21.40 Dokumentar: Saddams forlengede arm

Dokumentar: Saddams forlengede arm (t)


NRK1 torsdag 16. desember kl 21.40
Dokumentar: Saddams forlengede arm

Iraks vaktbikkjer

Flere hundre journalister kom til Irak mens FNs våpeninspektører forsøkte å finne Saddam Husseins skjulte våpenarsenal. Det irakiske informasjonsdepartementet utnevnte egne folk som la forholdene til rette for utenlandske journalister. BBC har møtt to av Saddams veivisere.
Mens journalistene ventet på et krigsutbrudd, jobbet veiviserne under streng instruksjon fra informasjonsdepartementet. De fotfulgte journalistene, og passet på at ingen overtrådte noen av Bagdads utallige restriksjoner. De opererte også som oversettere, men fortalte journalistene stadig oftere hva de kunne og ikke kunne filme.
BBC-reporteren, som følger de to veiviserne, Alla og Kifah, gir oss et unikt og godt bilde på livet i Irak i dag.
Humoristen Alla, som snart er 50 år, har arbeidet for informasjonsdepartementet i Irak i 17 år. Kifah som er i begynnelsen av 30-årene, har en helt annen bakgrunn. Han steppet inn i tjenesten midlertidig, i tilfelle krise.
Kifah er besatt av engelsk fotball. Han drømmer om å møte Kevin Keegan over et glass øl i London. Alla derimot har reist mye rundt omkring i verden. Han elsker å spise iskrem og sjekke kvinner. Han er egentlig journalist. I programmet snakker han lidenskapelig om sine gylne år, 70- og 80-årene, da han var mye på reisefot, traff mange verdensledere og levde livet.
Kifah var i utgangspunktet svært skeptisk til å stille opp i dokumentaren, og hans verden raser sammen når informasjonsdepartementet gir ham sparken. I løpet av de fire dagene han var veiviser, tjente han mer i dollar enn på alle de andre jobbene han hadde hatt siden det ble innført sanksjoner mot Irak for åtte år siden.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
BBC har fulgt Alla og Kifah som var Saddam Husseins forlengede arm når FNs våpeninspektører var i Irak.

BBC- dokumentar
Regi: Sean McAllister
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunnilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123