Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mars 2006 kl 22.30 Migrapolis: Mer enn idol

Kampen mot det overfladiske

Soulartisten Sofian søker ikke berømmelse for berømmelsens egen skyld (Foto: NRK)
Soulartisten Sofian søker ikke berømmelse for berømmelsens egen skyld (Foto: NRK)
Kreativ virksomhet kan være et våpen i kampen mot det overfladiske. I Migrapolis treffer vi tre unge mennesker som ønsker å oppnå mer enn bare berømmelse med sin kunst.

- Kanskje er det fordi min far er israeler at jeg stiller spørsmål om makt og undertrykkelse på et mer generelt plan, sier Mia Habib.

Dans mot undertrykkelse
Mia er danser og koreograf, utdannet ved Statens Balletthøgskole, og bor og arbeider for tiden i Paris. Gjennom improvisert dans utforsker hun temaer som makt, frihet og undertrykkelse.- I de siste prosjektene mine har jeg vært veldig opptatt av undertrykkelsestematikk, og hva som skjer med en kropp i en undertrykkelsessituasjon, forteller Mia. – Jeg er opptatt av å skape et rom for refleksjon. Det å stille spørsmål er for meg det viktigste, sier Mia.

Med beina på jorda
Den gryende soulstjernen Sofian Benzaim har sine egen grunner til ikke å søke berømmelse for berømmelsens egen skyld. Først og fremst er det Koranens forbud mot idoldyrkelse. – Det er veldig viktig med islam at man ikke skal idolisere. Man skal ikke sette noe høyere enn Gud, sier Sofian.

Stovners nye soulhåp har en enkel oppskrift på hvordan man beholder bakkekontakten: familie og venner. Med broren Mohammed og en kamerat som managere, mener Sofian selv han burde være sikret mot å miste bakkekontakten. Kameraten Yosef Wolde-Mariam fra rapgruppa Madcon er enig. – Hadde det ikke vært for oss kompisene her, hadde han vært helt ute av syne.

Et forbilde
Irasj Asanti er skuespiller og filmregissør, og deltar i disse dager i innspillingen av tv-serien Hunter sammen med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Irasj forteller at han vokste opp i et dårlig miljø, og manglet positive forbilder da han var yngre. Han innrømmer at det ikke har vært udramatisk å bryte med fortiden. – Jeg har måttet ofre noen venner i miljøet jeg kommer fra. Jeg har faktisk mistet en nær venn av meg, forteller han.

Vendepunktet kom da Irasj fikk en statistjobb i en tv-serie. Siden er det blitt flere kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer – både foran og bak kamera. Nå jobber han med barn og ungdom, og håper å bidra positivt gjennom å dele kunnskapen og lidenskapen sin med ungdom som interesserer seg for film og fortellerkunst. – Jeg vil gjerne være det forbildet jeg aldri hadde selv, sier Irasj.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78