Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mars 2007 kl 19.55 Brobygger i jungelen

Misjonær og entreprenør

Liv Godin bygger bro i jungelen i Kongo. (Foto: Sanden Media AS)
Liv Godin bygger bro i jungelen i Kongo. (Foto: Sanden Media AS)
Liv Godin ble norgeskjent da hun for ti år siden måtte flykte fra borgerkrigen i Kongo. Hun reiste tilbake igjen da krigen var over og har bodd der i over 40 år. Hun dro opprinnelig ut som misjonær, men på sine gamle dager er hun blitt entreprenør. Liv er i dag 89 år.

Hun har bygget veier, broer, skoler, sykestuer og til og med en flystripe.
Liv har ingen planer om å pensjonere seg og reise hjem til Norge ennå.

- Det ville jeg bare ikke greid, og jeg har det så fantastisk her. Her er det masse arbeidere, og jeg ser at det vokser opp et hus her og et hus der, og så bygger vi ei bro her og ei bro der. Det er jo fantastisk å oppleve noe sånt når man er gammel, sier Liv.

Våren 2005 holder hun på med sitt livs prosjekt. Hun bygger en gigantbro på 150 meter som vil berge mange menneskeliv og gi gode muligheter for positiv økonomisk utvikling i hele regionen. Til nå har elven vært til stort hinder for bøndene som ikke får solgt varene sine. Selv om arbeidskraften er billig i Kongo, er det etter forholdene veldig kostbart å bygge en slik bro i jungelen. På grunn av store transportproblemer, spesielt i regntiden, er drivstoff, sement og annet utstyr forferdelig dyrt. Liv prøver å finansiere broen med egne pensjonspenger, men det holder ikke.

Mens Liv er midt i en hektisk innspurt for å få ferdig broen, er ulykken ute. Hun faller stygt og brekker lårbeinet. Bruddet er alvorlig, og Liv må reise til Nairobi for operasjon, og deretter hjem til Norge for opptrening. Verken Liv eller arbeiderne hennes vet om hun får sett broen fullført.


Norsk dokumentar (2007)
Produsert av Sanden Media AS
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no