Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. mars 2006 kl 23.15 Nattkino: Once Upon a Time in the Midlands

Skjebnesvangert besøk fra fortiden

Rhys Ifans som den godslige bilmekanikeren Dek (Foto: Sony Pictures Classics)
Rhys Ifans som den godslige bilmekanikeren Dek (Foto: Sony Pictures Classics)
Tittelen er en parafrase over Sergio Leones spaghettiwestern "Once Upon a Time in the West", og i denne filmen er det den lille byen Midland som får besøk av en skurkete innbygger fra fortiden. Jimmy kommer tilbake for å vinne gamlekjæresten Shirleys hjerte.

Shirley har en 12 år gammel datter fra forholdet med Jimmy, men nå bor hun sammen med den godslige bilmekanikeren Dek som hun har slått seg til ro med.

Den mer fandenivoldske Jimmy oppdager gamlekjæresten i et tv-show hvor Dek og Shirley deltar. Overraskelsen er at Dek frir på direkten med blomster og ring, men Shirley sier et tårevått nei etter lang nøling. Dette ser Jimmy, og han tenker at det kanskje er håp for ham tross alt. Etter et ransstumt med kompisene drar han av gårde med pengesekken under armen.

Gamle følelser røres opp i, trusler og vold oppsøker den fredelige familien og realsjonene de voksne imellom og foreldre-barn blir satt på harde prøver. Dek har fått seg en trøkk etter nei’et, og lurer på hvordan han skal forholde seg.

Om filmen
Filmen ble første gang vist under filmfestivalen i Cannes 2002, og ble gjennomgående godt mottatt av norske filmanmeldere. Dagbladets Maria Fürst skrev blant annet om skuespilleren Rhys Ifans, som spiller Dek, at "han er ubetalelig. Hans blanding av sårbarhet og klønete, men klippefast heltemot, bidrar til å gi karakteren Dek en umiddelbar status som antihelt. Derfor er det ham vi heier på i denne filmen."

Britisk dramakomedie (2002)
Originaltittel: "Once Upon a Time in the Midlands"
Med Rhys Ifans (Dek), Robert Carlyle (Jimmy), Shirley Henderson (Shirley), Kathy Burke (Carol) og Finn Atkins (Marlene)
Regi: Shane Meadows
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78