Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. februar 2003 kl 19.30 Ut i naturen: På trynet

Ut i vinternaturen med Mohamed Shainee

Mohamed Shainee fra Maldivene tester snø og ski for første gang i sitt liv. Og han liker det.
Mohamed Shainee fra Maldivene tester snø og ski for første gang i sitt liv. Og han liker det.
For 26 år gamle Mohamed Shainee fra Maldivene har norsk vinter og skitradisjon vært så fjernt som det vel er mulig å komme. Men nå bor han i Norge. I to år skal han være her, mens han tar magistergrad ved NTNU i Trondheim. Ut i naturen følger ham og hans kinesiske studiekamerat, Ma Bin, på skitur i Bymarka.

Riktignok er strendene på Maldivene nesten like hvite som snø, men været er tropisk og det høyeste punktet i dette øyriket ligger tre meter over havnivå. Blir Mohamed Shainee – mannen fra koralløyene - begeistret for vår vinter?

Marinbiolog
Faget hans hører heller ikke hjemme i skiløypa – det trengs i så fall mye rødswix: Mohanmed Shainee er marinbiolog.

Det er et studiestipend som bringer Mohamed Shainee bort fra hans tropiske paradis. Han skal ta sin mastergrad i Norge, ved Marinteknisk senter, NTNU i Trondheim, åtte og et halvt tusen kilometer borte fra kone og familie.

Utenlandske studenter
I to år skal han bo i det kalde nord. Han pendler mellom universitetet og en liten studenthybel. Det kunne blitt stusselig, men heldigvis har NTNU velferdstilbud for utenlandske studenter. De skal bli kjent med norske særegenheter mens de studerer her. Mohamed er en nysgjerrig type, og han melder seg på skikurs. Han vil prøve dette som han har hørt at mange nordmenn driver med. Nesten ingen av kursdeltakerne har hatt ski på beina før.

Mange utlendinger synes vi har det vanskelig i Norge i vinterhalvåret. Det er for mørkt og glatt. Flere av utenlandsstipendiatene ved NTNU må innom sykehuset mens de er her – med håndleddsbrudd. Andre blir fascinert av frosten: "We can walk on water", skrev en student til sin familie hjemme, etter en opplevelse på islagte vann.

Egenprodusert naturprogram fra NRK2, program RIKS Trondheim
Programansvarlig Tore Rosshaug, tlf: 73 88 12 00 tore.rosshaug@nrk.no
Prosjektleder Naturredaksjonen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no