Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. mai 2006 kl 20.10 Profil: Pippi Langstrømpe

Girl Power i 60 år


Historien om Pippi Langstrømpe er allerede en legende. Astrid Lindgren satt hjemme hos sin syke datter Karin. "Fortell et eventyr, mamma! Fortell om Pippi Langstrømpe". Etter hvert begynte Astrid Lindgren å skrive ned fortellingene om Pippi. Hun ble refusert av Bonniers, men vant førsteprisen i en barnebokkonkurranse i regi av forlaget Rabén & Sjögren.

Andre verdenskrig var nettopp slutt, og det ble stilt spørsmålstegn ved autoritære oppdragelsesmetoder. Det ble rom for nye, frie barnefigurer. Julen 1945 lå den første boken om den råsterke, uavhengige jenta Pippi Langstrømpe på bokhandlerdiskene. I dag er bøkene oversatt til 60 språk.

Inspirasjon for en hel verden
En av verdens fremste videokunstnere heter Pipilotti Rist, og bor i Zürich. Hun fikk sitt kallenavn fra Pippi Langstrømpe fordi hun var en selvstendig og høyrøstet jente. Som voksen kan hun se at det fins paralleller mellom kvinnene i hennes kunst og Astrid Lindgrens figur.

Paige La Grone er musikkjournalist og kritiker fra Nashville i USA. Hun mener at Pippi er viktigere enn noensinne. – I en tid med Extreme Makeover trengs en jente som er helt fornøyd med sitt utseende, til tross for at hun ikke lever opp til noe skjønnhetsideal, sier Paige og minner om scenen der Pippi får øye på et skilt med teksten "Lider De av fregner?"

I Oslo finner vi filosofene Jørgen Gaare og Øistein Sjaastad. De sammenligner Pippi med Sokrates, og mener at begge to stiller enkle, men viktige spørsmål om livet og verden, omtrent som smånissenes "Hvorfor gjør de sånn?"

De japanske filmskaperne Hayao Miyazaki og Isao Takahata vant en Oscar for tegnefilmen "Spirited Away" for noen år siden. På 70-tallet kontaktet de Astrid Lindgren for å få tillatelse til å lage tegnefilm av Pippi, men hun sa nei.

Maria Arbatova er Russlands mest kjente feminist. Hun har Pippi som favoritt, og savner en tilsvarende figur i den russiske barnelitteraturen.

Den danske forfatteren Suzanne Brøgger ser på Pippi som en søster og en nær venn. – Jeg vet ikke hva det hadde blitt av meg uten Pippi, sier hun. Hun har alltid vært der, og som barn var jeg helt Pippi-aktig. Det var bestandig jeg som var den opposisjonelle i klassen og sa imot frøken.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: "K special: Pippi Långstrump – Girl Power i 60 år"
Regi: Marie Nyreröd
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes konbtakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no