Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. mai 2013 kl 19.45 Ut i naturen: En mann gikk i land fra Englandsbåten...

Førstemann til toppene


Tindesport og fjellsport her i Norge skriver seg tilbake til William Slingsby, som ankom Bergen som 23-åring i 1872. I dag står han som førstegangsbestiger av 160 av de mest krevende fjelltoppene våre.

NRK går i Slingsbys fotspor på to av dagsetappene på landets mest omtalte fjelltur, der han til slutt i 1876 besteg Store Skagastølstind alene. Dette var fjellet som folk var helt sikre på var Norges høyeste og umulig å bestige.

Slingsby hadde sett på Store Skagastølstind i fire år og bygget opp en voldsom trang til å bestige "sine drømmers slott", som han selv skriver. Også for NRK så det lenge ut til å bli med drømmen, for å filme en bestigning av Storen i godt vær viste seg å være langt mer krevende enn først antatt.

Fjellførere
Ekspertise ble hentet fra øverste hylle, da Bjørn Myrer Lund ble klatresjef. Bjørn, som var første nordmann på Mount Everest og en verdenskjent klatrer på 80-tallet, skulle vise seg å bli selve forutsetningen for at teamet klarte det. Til å være med valgte han brefører Sunniva Vatle fra Bergen turlag og Eirik Lindebjerg som klatrende programleder.

Mens Slingsby hadde en grei tur opp de bratte fjellsidene, er dalen helt igjengrodd i dag. Det ble med andre ord et slit oppover dalsiden med alt utstyret.

Forbilde
William Slingsby har satt spor etter seg overalt i landet. Vi finner navnet hans på fjelltopper, breer og varder i Jotunheimen og Hurrungane, på Sunnmøre og i Nord-Norge.

Overalt fortelles det historier om hans utrolige dristighet, utholdenhet og begeistring for norske fjell. Selv for dagens fjellsportungdom er han et forbilde og en kultperson.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon, 2010
Programansvarlig: Dag Lindebjerg
Programleder: Eirik Lindbjerg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no