Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mai 2001 kl 20.35 Middelhavet rundt med Keith Floyd

I det egyptiske spisskammer

Keith Floyd blant gamle templer i Luxor, Egypt.
Keith Floyd blant gamle templer i Luxor, Egypt.
Etter å ha forflyttet seg både med tog og cruisebåt, befinner Floyd seg trygt på landjorda ridende på et esel. Fra Luxor går turen videre til Aleksandria, hvor både historie og matlaging står på menyen.

På vestsiden av Luxor foregår restaureringen av en forhistorisk by, der historiens eneste kvinnelige farao skal ha regjert for 4000 år siden. Menneskene på den tiden var ikke så veldig forskjellig fra oss, de hadde både kjæledyr og øl!

Floyd besøker også en liten landsby i nærheten, hvor tiden på mange måter har stått stille. Her blir han vist rundt av en 13 år gammel jente som snakker flytende engelsk. På kjøkkenet vanker det egyptisk husmannskost: en gryte med løk, olje, kylling, hvitløk, sitronsaft og frisk koriander. Nilen er et stort spisskammer, og Floyd lager en fylt fisk i folie.

Aleksandria
Aleksandria er Egypts nest største by, og ble grunnlagt av Aleksander i år 331 f.Kr. Her blir vi med Keith Floyd på markedet, hvor råvarene plukkes ut. Her fins både grønnsaker og krydder, men det som virker mest fremmed på oss er nok de levende matvarene. Her fins duer, som ikke bare anses for å være en delikatesse, de er også sett på som afrodisiaka. Ulempen er bare at du selv må vri halsen om på dem. Kaniner og kalkuner er også høyst levende, det er bare å velge den du vil ha. Her er det verken kjøle- eller frysedisk.

Etter å ha spist et måltid på en av Aleksandrias beste fiskerestauranter, bestemmer Floyd seg for å dra ut med en fiskebåt. Den siste retten han lager i denne serien er et grillspyd med tunfisk, løk, tomater og reker. Tilbehøret er en saus med sesamfrø og mye grønt.

Mens vår mann svetter over grytene, blir han bevoktet av egyptiske soldater. – Meget sjarmerende folk, sier Floyd, før han summerer opp serien og takker for seg.

Britisk produksjon
Originaltittel: Floyd Around the Med
Med Keith Floyd
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Keith Floyd blant gamle templer i Luxor, Egypt.