Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. desember 2009 kl 21.50 Marionettens oppdagelser

Bestefars historier

Alf Mørner hadde vært en fjern og sterk patriark i familien. De gamle filmrullene hans avslørte historier som ikke var kjent. (Foto:Pirayafilm as)
Alf Mørner hadde vært en fjern og sterk patriark i familien. De gamle filmrullene hans avslørte historier som ikke var kjent. (Foto:Pirayafilm as)
Det er fint å få presanger. Spesielt når det kommer en overraskende gave fra en person en ikke kjenner så godt, en gave som vitner om at den andre har tenkt seg godt om før utvelgelsen og overrekkelsen. Men noen presanger er mer krevende enn andre.

Bjarte Mørner Tveit hadde aldri hatt et nært forhold til bestefaren sin, den sterke patriarken Alf Mørner. Dette endret seg da Alf ga sitt barnebarn en forunderlig gave: kassevis av gamle 8mm filmruller fra sitt eget liv. Filmrullene inneholdt historier som til nå hadde vært hemmelige. Med gaven fulgte det forpliktelser, og Bjarte ble sendt ut på en krevende reise.

"Marionettens oppdagelser" ble til, en poetisk og unik dokumentarfilm som NRK1 sender på selveste julaften. Dokumentaren veksler mellom filosofering om evige temaer og jordnære, konkrete historier. Den lar Alf Mørner ta oss med på en melankolsk, morsom og uforutsigbar reise gjennom livet, døden, havet og evigheten. Intet mindre.

Prisvinner
Filmen vant prisen for beste dokumentarfilm på WT Os Internasjonale Filmfestival 2009 og er regissørens første dokumentar. Bjarte Mørner Tveit (31) er ellers en erfaren produsent som og har regissert kortfilm og kunstfilm.

Norsk dokumentar, 2009
Manus og regi: Bjarte Mørner Tveit
Produksjon: Piraya Film as
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no