Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. november 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Real info om svette, Google og kjøtt

I kveldens sending får vi nyttig informasjon om to så ulike tema som forskning på svettelukt og dokumentsikkerhet på Google. Og hva er vitsen med kjøttsporing?

Om svettelukten din stinker eller lukter godt, er ikke avhengig av deg selv, men av den som lukter på deg. Vår evne til å lukte svette ligger nemlig i genene våre, i følge ny forskning.

Det er et spesielt stoff i svetten som forskerne har sett på. Mens enkelte oppfatter duften som urinstank, syns andre den lukter vanilje. En tredje gruppe lukter den ikke i det hele tatt. Tilhører du den siste gruppen, er du antakeligvis ikke klar over din egen kroppslukt.

Private dokumenter og Google?
Nettgiganten Google tilbyr gratis programvare på nettet, som gjør at du kan jobbe med dine dokumenter fra hvilken som helst datamaskin. Schrödingers katt har besøkt Googles utviklingskontor i Trondheim for å undersøke om vi kan stole på at dokumentene blir tatt godt vare på.

Kjøttsporing
Til slutt har Katta en sak om kjøttsporing. Vi får høre at fordi Landbruks- og matdepartementet har besluttet å innføre et frivillig elektronisk merkesystem for sau, åpner det seg et hav av muligheter for både slakterier og bønder.


Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no