Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. oktober 1999 kl 20.15 Jakten på det overnaturlige

Jakten på det overnaturlige (ttv)


NRK1 søndag 10. oktober kl 20.15
Jakten på det overnaturlige (5:6)

Mirakler kan forklares

Fenomener og hendelser som for oss kan virke uforklarlige, har ofte en helt naturlig forklaring. I Sør-Amerika lever Jesus Kristus-firfirslen som kan utrette mirakler, akkurat som han den er oppkalt etter. Den kan nemlig gå på vannet. Historien om madonnafiguren som gråter blod har kanskje også en mindre mirakuløs forklaring enn den vi er blitt fortalt.
I ørkenstrøk i Amerika lever hornfirfirslen, som i likhet med sin artsfrende med det sakrale navn i Sør-Amerika, har en helt spesiell egenskap. Hornfirfirslen kan med sitt blotte utseende skremme noen og enhver. Hvis den likevel angripes, tyr den til en forsvarsteknikk som selv forskere hadde problemer med å tro på. Blodtrykket i øyet økes så mye at firfirslen er i stand til å sende ut opptil 20 blodstråler med en meters lengde mot en angriper. Her kan man med rette snakke om blodskutte øyne.
Kan den samme forklaringen brukes på miraklet med madonnaen som gråter blod? \"Jakten på det overnaturlige\" ser nærmere på fenomenet i kveld.

Drepende blikk
Vi har alle hørt utsagnet \"Hvis blikk kunne drepe...\" - og begrepet \"det vonde øyet\". Nå viser det seg at det faktisk finnes mange eksempler på at blikk kan drepe. Mange rovdyr har et så truende blikk at mange byttedyr dør bare av skrekken.
Byttedyrene kan også bare falle i trance. Så rart det enn høres, så kan dette være en effektiv forsvarsteknikk. Denne \"spille død\"-teknikken demper nemlig rovdyrenes jakt- og drapsinstinkt.

Merkelig oppførsel
På Zanzibar finnes det sjimpanser som stjeler trekull som lokalbefolkningen bruker til brensel. Disse sjimpansene bruker trekullet som medisin - som en slags kulltabletter. Ved å spise trekull, som trekker til seg giftstoffer, er de i stand til å spise flere planteslag uten å få vondt i magen.
Kråke kan også oppvise tilsynelatende meningsløs adferd. Men ved nærmere undersøkelser viser det seg at det finnes en meget rasjonell forklaring. Når kråka \"bader\" i maurtua, kan det se ut som masochisme. I virkeligheten er det slik at maurene skiller i basketaket ut en væske som tar knekken på parasitter og annet utøy i kråkas fjærdrakt. En annen teknikk som har samme effekt, er røykbading.
Gaver fra himmelen
Et av de merkeligste naturfenomenene er fisk som \"regner\" ned fra himmelen i store mengder. Noen kommer ned som frossen fisk, mens andre mirakuløst har overlevd himmelfarten. Bare i vårt århundre er det registrert rundt 600 tilfeller.
Årsaken er trolig at skypumper har kraft til tømme hele innsjøer, og da følger fisken med. Og det som har gått opp, må også komme ned et sted. Dermed har vi fått dette merkelige naturfenomenet.

NRK1 søndag kl 20.15

Bilde (via Scanpix/Internett)
Hornfirfirslen forsvarer seg med å sende ut blodstråler fra øynene. (Foto: BBC)

Naturfilmserie produsert av BBC i samarbeid med NRK
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41