Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. mars 2001 kl 22.00 Dok22: Østfronten - Hitlers korstog

Dok22: Østfronten - Hitlers korstog (ttv


NRK1 mandag 26. mars kl 22.00
Dok22: Østfronten - Hitlers korstog (2:4)

13 millioner sivile drept

13 millioner sivile sovjetere ble drept under krigen mellom de to diktatorene Hitler og Stalin.
Det andre programmet i den britiske BBC-serien om historiens største og blodigste militære operasjon ser nærmere på hvordan flere sivile døde under denne krigen enn i noen annen krig.

I kampen om Moskva beordret Hitler sine styrker til å holde ut 43 kuldegrader, sult og sykdom, mens Stalin på sin side beordret sovjetiske geriljasoldater, som opererte ute på landsbygda, til å skyte enhver desertør. Denne brutaliteten anga tonen for resten av krigen.

Det var særlig sivilbefolkningen som led i krigen på østfronten. I byen Kharkov i Ukraina døde 100.000 mennesker av sult og sykdom. Tyskerne stjal ukrainernes mat og sendte den til Tyskland. For å overleve spiste folk hunder, rotter og kråker.

For Hitler var trusselen fra stadig flere sovjetiske geriljasoldater økende. Tyske styrker klarte å drepe 1.900 av dem i bare ett angrep!

I programmet møter vi blant andre Viktoria Ivanova som snakker om den forferdelige frykten for tyskerne hun opplevde som barn, og Inna Gavrilchenko som forklarer hvor heldig hun var som hadde en jobb hos en slakter i Kharkov. Det ga henne tilgang til blod, som hun smuglet ut for å lage blodomelett. Nadezhda Nefyodova husker at broren ble drept av tyskerne, og at søsteren ble drept av sovjetiske geriljasoldater.

Om serien
En ny, stor serie i fire deler fra BBC handler om historiens største, blodigste og mest kostbare militære operasjon - Hitlers felttog mot øst. 30 millioner mennesker døde. Dokumentarserien forteller om operasjon Barbarossa og Tysklands krig mot Sovjetunionen.

Hitler trodde at han på høyden av sin karriere skulle lykkes der Napoleon hadde feilet. Men han brøt en av krigføringens gylne regler: Kjemp aldri samtidig på to motsatte fronter. Det ble andre verdenskrigs mest katastrofale feilgrep. Krigen på Østfronten avgjorde utfallet av verdenskrigen og formet framtidens Europa.

Ved hjelp av arkivbilder fra Øst-Europa, intervju med deltakere på begge sider som aldri tidligere har stått fram på tv og med ledende historikere, har den prisbelønte regissøren Laurence Rees, klart å få fram opplysninger som åpenbart vil få mange til å endre sitt syn på krigen mellom de to hensynsløse diktatorene Hitler og Stalin.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt i morgen (NRK2)

Britisk dokumentarserie i fire deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: War of the Century
Regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Mette Janson
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no
og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Det var særlig sivilbefolkningen som led i krigen på østfronten. I byen Kharkov i Ukraina døde 100.000 mennesker av sult og sykdom. (Foto: BBC).