Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. juni 2008 kl 21.10 Dokumentar: Velkommen hjem

Mellom to kulturer

"Velkommen hjem" er en dokumentarfilm om rasisme og innvandrermiljøer i Norge. Med humor og sjarm gir den et gruppeportrett av et titalls nordmenn med innvandrerbakgrunn.

Anmelderne var svært begeistret da Trond Kvists dokumentarfilm ble satt opp på norske kinoer i 2000. Humoristisk, tankevekkende og overraskende var uttrykk som gikk igjen. Filmen beskrives som et antirasistisk produkt, samtidig som intervjuobjektene konfronteres med sine egne handlinger og holdninger.

I tillegg til å fortelle om sitt møte med Norge, snakker de medvirkende om kvinnesyn, gjengmentalitet, mafia, kulturell intoleranse og rasisme mellom ulike grupper av innvandrere. Vi møter et fargerikt persongalleri med bakgrunn fra land som Afghanistan, Pakistan, India, Tanzania og Sør-Afrika. De forteller om sin livssituasjon og sine observasjoner av det å være "norsk".

Om Norge
For selv om filmen i utgangspunktet handler om rasisme og innvandring, er den like mye en film om det norske samfunnet, sett gjennom innvandrernes øyne. Vi får ta del i alle følelsesmessige aspekter, fra hat og sorg til humor og selvironi. Seeren kan le og kose seg over morsomme episoder og historier, selv om det også er rom for de motsatte ytterpunktene.

Trond Kvist, som står for både manus og regi, er også kjent for den kontroversielle filmen "Boomerang" (1995), om politivold i Bergen, og "Junkies" (1998) som tar for seg de narkomanes liv i det norske samfunnet.

Norsk dokumentar (2000)
Manus og regi: Trond Kvist
Produsert av Piraya film AS
Pressekontakt:Helene Amlie , 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900