Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. juni 2003 kl 22.15 Presidenten

Et spill i kulissene

Josh Lyman (Bradley Whitford) og Sam Seaborn utfordres til et sjakkspill med presidenten. (Foto: Warner Bros.)
Josh Lyman (Bradley Whitford) og Sam Seaborn utfordres til et sjakkspill med presidenten. (Foto: Warner Bros.)
Kvelden før det viktige primærvalget i delstaten New Hampshire spiller president Bartlet et diplomatisk og militært sjakkspill med den kinesiske regjeringen over Taiwan.

Når President Bartlet utfordrer Sam Seaborn og Toby Ziegler til en runde sjakk, speiler dette det politiske spillet som foregår på den andre siden av kloden med Kina. Kineserne truer med å gjøre sitt krigsspill i Taiwan-stredet til virkelighet, dersom Taiwan setter i gang med testing av sine amerikanske forsvarsraketter.

Staben venter nervøst på de foreløpige stemmetallene fra den viktige delstaten New Hampshire. Spesielt er Josh engstelig for 42 av stemmene i et spesielt distrikt, som ofte er en indikasjon på hvordan valget vil slå ut i resten av delstaten.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf. 23 04 98 41