Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. august 2011 kl 21.45 Dokusommer: Historien om Berlinmuren: Historien om Berlinmuren

Berlinmurens skjebne

Berlinmuren ble strengt bevoktet.
Berlinmuren ble strengt bevoktet. "Historien om Berlinmuren" gjenforteller historien, både fra de som voktet muren og fra de som tok seg over den. (Foto: ZDF)
"Historien om Berlinmuren" forteller den dramatiske beretningen om den forhatte muren som krevde 136 menneskeliv.

Berlin er den kalde krigens episenter. 13 august 1961 reiser østtyske kommunister de første betongblokkene som etter hvert skal utgjøre Berlinmuren, et forsøk på å beskytte sosialiststatene fra å kollapse idet tusenvis av mennesker krysser grensen fra øst til vest.

Familier splittet
Fra den første dagen muren blir reist, risikerer flyktninger fengsel eller døden dersom de prøver å krysse grensen mellom Øst- og Vest-Berlin. Familier er splittet på hver sin side av muren, og mange nekter å godta dette. Dermed begynner kappløpet mellom dem som bygger muren sterkere og større, og de som tar i bruk stadig mer utspekulerte metoder for å komme seg forbi.

Om filmen
Frederick Taylor, forfatteren bak bestselgeren "Berlinmuren", guider oss gjennom historien til en lukket generasjon. Tyske og amerikanske eksperter tar oss med bak teppet, til beslutningstakerne på begge sider. Men det er individenes erfaringer som virkelig trekker oss inn i dramatikken; dette er historiene til dem som voktet grensen – og de som krysset den.

Till Novak tilfører spesialeffektene som gjør at "Historien om Berlimuren" kommer til live. Muren, som forlengst er fjernet, preget mange skjebner. Kun få rester står i dag igjen som minne om en av de merkeligste og mørkeste periodene i historien.

Sendt tidligere.

Tysk dokumentar fra 2009 i to deler
Originaltittel: Busting The Berlin Wall
Regissert av: Oliver Halmburger
Produsert av: Loopfilm for ZDF Enterprises
Pressekontakt: Jade J. Nordahl, 92403873/ 23044576
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900