Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. januar 2001 kl 22.00 Dok22: Klassebilde

Dok22: Klassebilde (ttv)

NRK1 mandag 22. januar kl 22.00
Dok22: Klassebilde

Møte med fem unge latviere

Kveldens norske dokumentar er en markering av at Latvia har vært en fri stat i ti år. Vi møter fem unge latviere som begynte i første klasse som \"Lenins barnebarn\" og gikk ut av gymnaset i et fritt land. Klassekameratene forteller om hvordan livet utviklet seg i forhold til drømmene de hadde i et samfunn som gikk fra streng kommunisme til selvstendig stat.

På klassebildet tør de knapt smile. I ungdomstiden vokste drømmen om frihet og om å bli som menneskene i vest. I dag er kommunisme byttet ut med turbokapitalisme i Latvia, og spillereglene er totalt forandret. Hva drømmer en selvstendig næringsdrivende, en karriere-kvinne, en tidligere fange, en kunstner og en skuffet patriot om i dag?

Tidligere klassekamerater
Dokumentaren \"Klassebilde\" handler om fem av de tidligere klassekameratene til regissør Ilze Burkovska Jacobsen.

- Skolegangen begynte vi i Sovjetunionen, der vi gjennomgikk en patriotisk oppdragelse etter kommunismens beste oppskrifter: \"Lenins barnebarn\", \"pionerer\" og \"ungkommunister\". Vi rakk å ta avstand fra disse organisasjonene, som nå allerede er glemt i Latvia. Som 19-åringer ble vi vitne til et stort vendepunkt for landet vårt - krigstilstander i hovedstaden Riga og barrikadene i januar 1991 og fullstendig frigjøring i august samme år, forteller Ilze Burkovska Jacobsen og fortsetter:

- Deretter lærte vi både langsomt og brått at friheten har sin pris. Vi giftet oss, fikk barn, studerte og begynte å jobbe mens lover, regler og økonomien forandret seg fra måned til måned på 90-tallet. Våre luftslott fikk fysiske former og braste sammen igjen. Men som en gammel latvisk vise sier: \"Jeg er rik. Jeg eier alt som har skjedd meg\". Derfor ville jeg lage en dokumentarfilm om denne \"rikdommen\" i mine klassekameraters liv. Målet er å vise hvem personlighetene bak pioneruniformene er, enkeltmenneskene i demonstrantmengden som folk i Vesten har sett på tv.

Fra ulike ståsted
De fem unge latvierne filmen forteller om, har hvert sitt ståsted og ulike erfaringer fra de historiske hendelsene de har vært vitne til. Under kommunismen var de barn, i frigjøringstiden energiske tenåringer. I den nye kapitalismen lærer de å gå sine egne veier.

Deres personlige historier illustrerer forandringene landet gjennomgår fra illusjoner for ti år siden til en ubeskyttet virkelighet i dag. Det de har til felles er tilbakelagte kriser og viljen til å kjempe for å få det bedre, slik som de drømte om i tenårene.

Godt illustrert
Opptakene er gjort i 1998 og 1999. Arkivopptak fra Rigas Kinostudio illustrerer tiden under Sovjetunionen, samt reportasjene som gikk verden over under frigjøringen i 1991. Temamelodien i dokumentaren er en av Latvias aller kjæreste ballader, som nå er spilt inn på nytt i en egen instrumentalversjon, spesielt for denne filmen.

Regissør Ilze Burkovska Jacobsen driver et eget produksjonsselskap sammen med ektemannen Trond Jacobsen. Hun er utdannet ved TV/regilinjen på Høgskolen i Lillehammer. Hun har tidligere laget blant annet to programmer fra Latvia, \"St. Hans i Latvia\" og et program i barneserien \"Øye på\".

NRK1 mandag kl 22.00

Norsk dokumentar ved Bivrost Film & TV as
Regissør: Ilze Burkovska Jacobsen
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
De begynte i første klasse som \"Lenins barnebarn\" og gikk ut av gymnaset i et fritt land, de fem unge latvierne vi får møte i kveldens norske dokumentar. Klassekameratene forteller om hvordan livet utviklet seg i forhold til drømmene de hadde innenfor et samfunn som gikk fra streng kommunisme til selvstendig stat. (Arkivfoto).