Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. september 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Hitlers dødelige arv

En giftig u-båtlast truer nordsjøen

Bare fem kilometer utenfor kystperlen Fedje like ved Bergen truer en giftig U-båtlast livet i Nordsjøen. For på 140 meters dyp finner vi vraket av Hitlers siste U-båt på vei til Japan. I vraket ligger fortsatt 60 tonn kvikksølv.

Da U-båten satte kurs fra Bergen til Japan 8. februar 1945, hadde den mange hemmeligheter om bord: verdens første jetjagerfly Me-262, tyske piloter, mystiske japanere. 75 mann var om bord. U-864 u-båten skulle på Hitlers befaling frakte tysk høyteknologi til Japan. Men om bord – i ballastkjølen - var også 60 tonn kvikksølv. Et tungmetall den japanske militærindustrien var helt avhengig av fordi det ikke finnes i Asia.

U-båten hadde så vidt forlatt havnen da den klokka 12.20 samme dag ble truffet av en engelsk torpedo og gikk ned på havets bunn like ved Fedje, rett nord-vest for Bergen.

60 år etter krigen ligger fortsatt kvikksølvet på havets bunn utenfor Fedje. Det svært giftige tungmetallet kan nå true hele Nordsjøen.

Allerede i 2002 advarte den tyske forskeren Wolfgang Lauenstein norske myndigheter, men ingen ting skjedde. Lauenstein har sendt en rekke brev til ulike departementer og til Kystverket. Men fortsatt ligger kvikksølvet der – i stålbeholdere som når som helst kan ruste opp: De er ikke beregnet å kunne holde i mer enn 60 år. Tiden er i ferd med å løpe ut; det er 60 år siden forliset.

Hva skjer nå med Hitlers dødelige arv? Hva gjør norske myndigheter?


Programansvarlig: Hans-Joachim Schilde (92049903)
Redaktør: Vibeke Haug (91856957)