Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. januar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Fremmedfrykt

Innvandrere og rasisme

Migrapolisreporteren Rajan Chelliah måtte selv svare hvilket forhold han har til ulike innvandrere (Foto: Ole Kaland, NRK)
Migrapolisreporteren Rajan Chelliah måtte selv svare hvilket forhold han har til ulike innvandrere (Foto: Ole Kaland, NRK)
Det er ikke bare nordmenn som er rasistiske. Også i innvandrermiljøer er mange skeptiske til hverandre. Er det felles for oss alle at vi frykter det fremmede?

Rasisme forekommer også innad i innvandrermiljøer. Ashkan og vennene hans synes det er vanskelig å snakke om temaet på tv. Intervjuet tok derfor en litt uventet vending da guttene heller valgte å rette søkelyset på Migrapolis-reporteren, Rajan Chelliah. De spurte i stedet om hans forhold til ulike innvandrere. Dermed fikk Chelliah føle litt på hvor ugreit det er å være åpen om saken.

Offer for fremmedfrykt
Hanada Kharma er opprinnelig fra Palestina og tar doktorgrad i litteratur, men hun tviler på fremtiden som akademiker i Norge. Hun tror at hun bare har mulighet til å jobbe som drosjesjåfør på grunn av folks holdninger til henne.

Som arbeidssøker blir hun stilt mildt sagt uvanlige spørsmål, forteller hun. – Jeg tror ikke nordmenn blir spurt om hvordan de oppdrar barna sine eller om hva de synes om Midtøsten-konflikten, sier Hanada.

Naturlig frykt?
- Fremmedfrykten er styrt av våre gener, sa Berthold Grünfeld. Psykiateren og darwinisten Grünfeld mener det er naturlig for mennesket å beskytte sitt revir, og dermed frykte det ukjente.

Migrapolisreporter Karyn de Laine Bennett-Lund ville komme til bunns i denne påstanden, og møtte professoren. Hun ble blant annet med på et diskusjonsforum hvor ungdommer møtte Grünfeld, og de delte ikke hans syn på saken.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78