Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. september 2004 kl 23.50 Migrapolis: Mannfolk

Mannfolk

Birge Candas er opptatt av biler og muskler (Foto: NRK)
Birge Candas er opptatt av biler og muskler (Foto: NRK)
Hva gjør en mann til en mann? For Birge Candas er bil og muskler viktige elementer. Migrapolis har møtt tre menn som opplever sin manndom ganske så ulikt.

Da Birge var yngre, ble han banket opp av en guttegjeng. Etterpå gikk han inn for at det aldri skulle skje igjen. Om nødvendig, skulle han slå selv.

Nå ser Birge på seg selv som en mann. Han tar ofte turen innom treningsstudioet for å bygge muskler når han ikke mekker på bilen eller er på jobb. Birge har tyrkisk far, og ser godt forskjellene på det å være mann i Tyrkia og i Norge.

- I Tyrkia er det mer sånn at en mann er en mann og en kvinne er en kvinne. Bestefaren min er en veldig streng mann. Han bestemmer liksom, og så har han jo blitt et av forbildene mine også, sier Birge.

Homofile – macho eller feminine?
Halvard Haldorsen lever i et homofilt partnerskap. Han mener det muligens var enklere å se hvem som var homofile før i tiden. Nå er grensene mellom hvem som er hva mer flytende, sier Halvard.

- Det er vanskelig nå til dags å si noe på bakgrunn av folks opptreden. Tidligere var det kanskje enklere å innta rollen som skrullete homofil i ikke-urbane miljøer. Skrullene opplevde at de fikk være mer i fred, mens "normale" homofile ble sett på som en trussel mot maskuliniteten, sier Halvard.

Å leve i et homofilt parforhold betyr heller ikke at den ene må være mann, mens den andre er den feminine parten, som mange tror. For Halvard er et homofilt par et par som består av to menn.

Pappa
Selv ser norsk-pakistanske Thomas Michael Walle på seg selv som en representant for en ny trend. Den handler om menn som velger å være hjemme med barna sine. Han synes at hans rolle i hjemmet skal være like viktig som mors. Derfor har han selv tatt ut pappaperm..

Thomas har reflektert mye rundt temaet siden han selv forsker på området. Blant annet ser han på mannskulturen blant pakistanske menn som spiller cricket i Oslo.

Flerkulturelt egenprodusert magasin fra Østlandssendingen, NRK
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78