Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. januar 2010 kl 22.20 2. verdenskrig - bak lukkede dører

Ansikt til ansikt

2. verdenskrig – bak lukkede dører: De vestlige lederne følte de var kommet inn i løvens hule da Churchill og Stalin møttes i 1942. (foto: BBC og KCET, Hollywood)
2. verdenskrig – bak lukkede dører: De vestlige lederne følte de var kommet inn i løvens hule da Churchill og Stalin møttes i 1942. (foto: BBC og KCET, Hollywood)
12. august 1942 møttes omsider Winston Churchill og Josef Stalin i Moskva. Til tross for optimistiske nyhetssendinger var det neppe snakk om to menn som var på samme bølglengde.

Den gjensidige mistilliten var slående. De vestlige lederne så på møtet som et besøk i tyrannens hule; de var klar over at Stalin hadde fått drept hundrevis av sovjetiske borgere. Og Stalin trodde de vestlige lederne ville svikte Sovjet. Ikke minst siden de ikke klarte å sette igang D-dagen som avtalt for å lette trykket på østfronten.

Polen
Stalin hatet polakker og la planer for å gjenvinne de polske landområdene som han hadde vunnet ved hjelp av ikke-angrepspakten med tyskerne i 1939, men deretter mistet til den framrykkende tyske armeen i 1941.

Da tyskerne i 1943 avdekket en massegrav i Katyn med likene etter polske offiserer som var drept av sovjetere tre år tidligere, holdt båndene til de allierte på å ryke.

Om serien
Frigitte hemmelige dokumenter og vitner som aldri tidligere har uttalt seg, har gjort det mulig for BBC å produsere denne serien om Stalins forsøk på å inngå allianser med de ulike europeiske stormaktene før den andre verdenskrig.

Avtalene som ble inngått, fikk enormt stor innflytelse på selve krigen og på forholdene i Europa etterpå.

Dokumentarserien byr på en spennende blanding av politikk på høyt nivå, med innsideberetninger fra de alliertes møter i Teheran, Jalta og Potsdam, så vel som de personlige og dramatiske erfaringene til dem som ble berørt av makthavenes vedtak.

Serien inneholder påkostede dramascener.

Programmet er sendt tidligere

Dokumentarserie i seks deler
Produsent: BBC og KCET, Hollywood
Regi: Andrew Willliams og Laurence Rees
I rollene: Bob Gunton (Roosevelt) , Alexei Petrenko (Stalin), Paul Humpoletz (Churchill)
Skrevet og produsert av Laurence Rees
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no