Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. november 2000 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)

NRK2 torsdag 16. november kl 19.30
Migrapolis

Matkultur fra hele verden

Maten er kanskje det beste beviset på at hele verden er blitt internasjonal. En god del av utviklingen er et resultat av folkevandring. I kveldens utgave av Migrapolis skal vi bli kjent med ulike mennesker som har mat som levebrød.

De siste ti årene har matretter fra ulike kontinenter gått inn i den norske husholdningen. Man er aldri langt unna nærmeste pizza - eller butikk med mer eksotiske matvarer, for den sakens skyld.

Import
Hvis man drar fra hjemlandet, vil mange savne maten. Utvalget av grønnsaker, frukt, krydder og sauser er ulikt fra land til land. For mange innvandrere har butikker som importerer matvarer fra hjemlige trakter, blitt en redning. Men også mange andre kunder ønsker mer eksotiske produkter enn man finner i hyllene på Rimi. En typisk butikk er Tamil Music Centre på Grønland i Oslo. Der jobber norsk-tamilen Srikanta Sundaramoorthi. Reporter Lotten Christiansen var med på en vanlig dag i importbransjen.

Brød for alle penga
Nordmenn er et brødspisende folk. Men de vanlige tradisjonelle brødsortene har fått mye spennende konkurranse. Baguette, pita, nan, ciabatta og panini har kommet som inntrengere fra sør. I Oslo har et tyrkisk bakeri hevet seg på brødbølgen. Her leveres brød til kunder på hele Østlandet. Bakeriet mener at mange nordmenn er lei av vanlig kneip, og vil ha velsmakende brødsorter de har smakt på ferieturene sine. Nå for tiden er det blitt populært med krydret tyrkisk pide-brød, forteller sjefsbaker Isa Yildiz. Reporter Noman Mubashir har besøkt Bakeri Medis på Økern i Oslo.

Glade lakser
Norsk røkelaks er noe av det som oppleves som mest typisk norsk i utlandet. Laksen er både eksklusiv og eksotisk for mange. I Drammen driver familiebedriften Hansens Røkeri stolt med tradisjonsrik lakserøyking. Bedriften feirer snart 70-års jubileum. Brødrene Ole Martin og Bjørn Harris forteller om sine arbeidsdager med norsk laks, og viser fram noen av hemmelighetene bak en god lakseside. Reporter er Thanh-Tam Ngo.

NRK2 torsdag kl 19.30

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)