Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. september 2009 kl 20.35 Yellowstone - historier fra villmarka

Den fargesprakende høsten

De strålende fargene på lønn, asp og poppel markerer at høsten er der. (foto: Paul D. Stewart TV & DVD)
De strålende fargene på lønn, asp og poppel markerer at høsten er der. (foto: Paul D. Stewart TV & DVD)
I løpet av sommeren har alt blomstret, og naturen har vært på sitt frodigste i Yellowstone nasjonalpark. Mengden dyr har også vært på sitt høyeste. Men vinteren er like om hjørnet, og det er bare to måneder til å forberede seg på den lange, strenge kulden.

Nå flytter elgen seg instinktivt fra høydene og ned i dalene selv om ulven også befinner seg der. Parringsleken må igang, og hanndyrene prøver å utkonkurrere hverandre for å bli den som får formere seg. Beverne er travle med å reparere demningene sine under vann, og fyller matlagrene sine.

Et fargesprakende syn
Løvskogen i Yellowstone med asp, lønn og kanadiske popler får parken til å se ut som om den er malt i rødt og gull, mens nåletrærne byr fram sine kongler til sultne ekorn og grizzlybjørner.

Idet høsten går mot slutten, er det mange av dyrene som vandrer eller flyr ut av parken, og dermed fra sin beskyttede tilværelse. Der de kommer, skal de ikke bare kjempe for å klare seg gjennom vinteren, men også mot andre farer som truer.

Om serien
I en serie på tre program har vi fulgt Amerikas siste bisonflokker, elg og andre dyr i den tøffe kampen mot elementene. Yellowstone nasjonalpark består av uendelige vidder og dype skoger omkranset av kneisende fjelltopper. Under bakken ligger en aktiv supervulkan.

Yellowstone har også jordens største område med varme kilder. Det fins mer enn 10.000 kokende oppkommer, vulkanske revner der det strømmer ut gassarter, og boblende mudderhull. Og her er det flere geysirer enn i hele resten av verden.

Produksjon: BBC/Animal Planet and Discovery Channel
Originaltittel: Yellowstone – Tales from the Wild
Norske kommentarer: Frode Strang
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900