Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. september 2002 kl 20.15 Syngende kjærlighet på Bornholm

Ragnar Ulfung 75 år

Ragnar Ulfung utenfor Trefoldighetskirken i Oslo der han var gutte-solist og kona Bjørg falt pladask for ham. (NRK-foto: Sverre Bergli)
Ragnar Ulfung utenfor Trefoldighetskirken i Oslo der han var gutte-solist og kona Bjørg falt pladask for ham. (NRK-foto: Sverre Bergli)
Flere norske operasangerinner har et navn i utlandet, men på herresiden står Ragnar Ulfung alene. Blant annet som kunstnerisk leder av Göteborgsoperaen 1977-78 og en av Stockholmsoperaens ledende krefter 1958-77. Han ble utnevnt til kongelig svensk hoffsanger i 1976.

”Hovedscenen” viser en engasjert Ragnar Ulfung på Bornholm der han holder master class. Og fra Oslo hilser og gratulerer jubilantens gode kolleger Ingrid Bjoner, Knut Skram og Toril Carlsen. Arild Erikstad i ”Hovedscenen” har laget en enquête med dem om vår store, dramatiske tenor.

I tillegg til stemmen er det Ragnar Ulfungs sceniske ferdigheter som har brakt ham til topps: - Ikke stå rett opp og ned og se ut som om du synger handlelisten på ICA! er en av hans standardreplikker til unge sangere som søker hans råd.

Fra Grünerløkka til La Scala
Historien om Ragnar Ulfung er også historien om Grünerløkka-gutten som fikk reise til La Scala og lære sangteknikk av selveste Angelo Minghetti. Her hjemme fikk han senere Einar Sissener og Bokken Lasson som lærere i scenisk teknikk, og hans Kjølaas i dans. Og det var Jussi Börling som fikk ham over til Kungliga Teatern (Stockholmsoperaen) fra Stora Teatern i Göteborg.

Innimellom tiden i Stockholm har den store verden kalt på Ragnar Ulfung: Metropolitan, Glyndebourne, Covent Garden, Hamburg, Wien, La Scala, Los Angeles, Santa Fe…

I ”Hovedscenen” får vi også Ragnar Ulfung i opptak fra ”Holmenkollkonserten”, og vi hører ham sammen med Toril Carlsen i Den Norske Operas oppsetning av Leoncavellos ”Stråhatten”.

Samnordisk program
Produsent: Nordisk Film & TV
Programansvarlige:
Jurate Kulikauskiene og Stein-Roger Bull
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57