Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. juli 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Ei reise langs Rauma elv

Rauma – vill, våt og vakker

Rauma har ville fossestryk (Foto: Rune A. Hansen)
Rauma har ville fossestryk (Foto: Rune A. Hansen)
En reise langs Rauma er et eventyr for alle som har sansene åpne for ren og storslått natur. Det er en slik tur Ut i naturen inviterer til.

Elven er bare fem, seks mil lang, men landskapet den renner gjennom er uvanlig skiftende og variert. Alle som har reist gjennom Romsdalen med tog eller bil, har sett glimt av elveprakten, men den ekte naturopplevelsen får en bare når en legger ut på tur, i robåt, kajakk eller kano der det er mulig, eller tar beina fatt og vandrer langs frodige elvebredder eller klatrer over fossende juv.

Skiftende landskap
Oppe ved Lesjaskogsvatnet, hvor Rauma har sitt utspring, er terrenget østlandsk med flate, furkledde moer og avrundete fjellrygger. Nede i den trange, innestengte Romsdalen derimot, hvor elven bukter seg fram mellom loddrette fjellvegger med spir og tårn på toppen, er landskapet vilt og vestlandsk. Og parallelt med skiftende landskapsformer endrer elven karakter og utseende. Over moene forbi Bjorli veksler elven mellom stilleflytende vann og friske stryk. I bratthenget fra Stuguflåten til dalbunnen nedenfor Verma kaster elven seg utfor klipper og stup i talløse fosser, eller buldrer fram gjennom dype, trange fjellkløfter. Nede i selve Romsdalen flyter elven stille og godmodig, grønn og glitrende i det ene øyeblikket, og i det neste danser den i kåte kast, hvitskummende mellom store steinklipper.

Truet
Naturlig nok er Rauma-vassdraget vernet mot kraftutbygging og andre inngrep. Like fullt er elven truet på flere vis. Det lokale energiverket ønsker utbygging av et eksisterende kraftanalegg i sideelven Vermåa, veimyndighetene har utarbeidet planer om å bygge en stor bro over et av de vakreste elvepartiene i dalen, og selv om den en gang så gode lakseeleven Rauma er vært igjennom rotenonbehandling, er den på nytt blitt infisert med parasitten Gyrodactilus Salaris, og laksestammen er hardt truet.

En reise langs Rauma er mest til lyst og glede, men den kan også skape følelser en gjerne skulle ha vært foruten.

Naturprogram fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig : Oddgeir Bruaset
Prosjektleder Harald Reitan, Naturredaksjonen, Faktaavdelingen NRK
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83