Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. juli 2004 kl 23.55 Pecker

Berømmelse til besvær

Den unge nerden Pecker (Edward Furlong) opplever plutselig berømmelse blant fiffen i New York (Foto: Ginsburg/Fine Line)
Den unge nerden Pecker (Edward Furlong) opplever plutselig berømmelse blant fiffen i New York (Foto: Ginsburg/Fine Line)
"Pecker" er en hverdagsenkel, varm og frodig film signert John Waters. Tenåringen Pecker springer omkring i Baltimore øst og fotograferer livet: venner, kjæresten, gretne burgergubber og familien. Og så skjer det uunngåelige – Pecker oppdages og bildene sendes til fint fotogalleri i New York.

Hvordan takler du å bli berømt over natten når du bor i et slitt arbeiderklassestrøk i Baltimore? Problemstillingen treffer den 18-årige nerden Pecker (Edward Furlong) med full blitzbelysning. Han tjener til det daglige brød i en lunsjbar, men lever for fotografering. Selv ikke den minste detalj i nabolaget unndrar seg Peckers linse. Riktignok er ikke familien triviell: Lillesøsteren har en sykelig sukkertrang, moren driver bruktbutikk og gir ustanselig motetips til de hjemløse, søsteren jobber på en homse-strippeklubb og bestemoren er på talefot med Jomfru Maria. Faren til Pecker, som driver en pub, virker mest sindig og har høyt utviklet moral: "Kjønnshår avler kriminalitet", sier han om strippeklubben som stjeler kundegrunnlaget hans.

Peckers harmløse hobby får brått andre dimensjoner en dag han holder fotoutstilling i lunsjbaren, og blir "oppdaget" av kunsthandleren Rorey Wheeler (Lill Taylor) fra New York. Den plutselige berømmelsen og klippekortet til New Yorks snobbete kunstverden fører til ydmykelse for familien hans, som ikke liker å bli stilt til skue for hele verden. Bestevennen Matt (Brendon Sexton, III) kan ikke engang begå stilfulle butikktyverier lenger, nå som bildene av ham roterer i den nasjonale medieorkanen. Også Peckers eget liv blir flokete ettersom rampelyset blir sterkere. Skal han innlede et forhold til Rorey Wheeler eller være trofast mot kjæresten Shelly (Christina Ricci), som elsker ham for den han egentlig er? Vil han knele for markedskreftene eller fortsette karrieren på egne premisser?

Om John Waters
Regissøren John Waters står bak filmer som "Polyester" og "Hairspray". Selv om Baltimore er John Waters’ hjemby benekter han at "Pecker" er selvbiografisk. Men regissøren kjenner godt til emnet for filmen. De seneste årene har han gjort en alternativ karriere som fotograf. Arbeidet hans er vist i gallerier verden over, og endt mellom to stive permer med tittelen "Director’s Cut".

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "Pecker"
Regi: John Waters
I rollene: Edward Furlong, Christina Ricci, Lill Taylor, Bess Armstrong, May Kay Plage, Martha Plimton, Brendon Sexton III, Mink Stole
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf 23 04 74 83