Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mai 2001 kl 20.50 Husmannsgutten som ble statsminister - mot sin vilje

Husmannsgutten som ble statsminister - m


NRK1 tirsdag 1. mai kl 20.50
Husmannsgutten som ble statsminister - mot sin vilje

Mennesket og politikeren Johan Nygaardsvold

Han var statsminister fra 1935 til 1945 og regjerte landet i det som skulle bli de mest dramatiske år i vår historie. Men han trakk seg tilbake som en bitter mann. Likevel er det mange som ikke kjenner mennesket og politikeren Johan Nygaardsvold særlig godt.

I kveldens dokumentarprogram går vi nærmere inn på hvem \"Gubben\" var, og hva det var som drev denne sagbruksarbeideren fra Hommelvik til topps i politikken. Programmet om mennesket og politikeren Johan Nygaardsvold (1879-1952) er blitt en fortelling om ansvar, troskap og mismot.

Det er ikke tilfeldig at programmet sendes 1. mai: Samme dag blir Johan Nygaardsvold Museum i Hommelvik åpnet av statsminister Jens Stoltenberg. Det er huset som Johan og Albine Nygaardsvold eide, og som Malvik kommune nå har restaurert og gjort til museum.

Tillitsvekkende personlighet
Det var Nygaardsvolds tillitsvekkende personlighet og folkelige appell som brakte ham i forgrunnen i samfunnet. Han opparbeidet seg etter hvert en meget sterk posisjon både i Arbeiderpartiet og på Stortinget. Han var populær innen alle partier. Han var en sentral person i utarbeidelsen av kriseprogrammet i 1932, og han medvirket sterkt til Arbeiderpartiets valgseier i 1933.

I mars 1935, etter kriseforliket med Bondepartiet, dannet Nygaardsvold en Arbeiderpartiregjering. Han ledet denne fram til juni 1945, de siste fem årene med representanter fra Høyre, Venstre og Bondepartiet.

ãreslønn fra Stortinget
Regjeringen avviste tyskeres ultimatum 9. april 1940 og kampen mot tyskerne fortsatte i eksil fra London. Men undersøkelseskommisjonen fra 1945 kunne ikke frita Nygaardsvold for en del av ansvaret for den manglende forsvarberedskapen før og ved krigsutbruddet. Han fikk imidlertid anerkjennelse for sitt arbeid i London. Da regjeringen Nygaardsvold gikk av, fikk han æreslønn fra Stortinget. Han fikk også borgerdådsmedalje i gull i 1949.

Plassen foran regjeringsbygget i Oslo ble oppkalt etter Nygaardsvold i 1985, og en bronsestue av ham ble avduket i Trondheim i 1986.

NRK1 tirsdag kl 20.50

Egenprodusert dokumentar fra NRK Sør-Trøndelag
Ved Gunnar O. Nilsen og Bjørn Stuevold bjorn.stuevold@nrk.no

Bilder:
Johan Nygaardsvold, her sammen med sitt barnebarn med samme navn, ble statsminister mot sin vilje. I kveldens dokumentarprogram blir vi kjent med \"Gubben\" - hans liv og bitre farvel med politikken. (Foto: Utlånt fra Johan Nygaardsvold Museum)

2. Norges statsminister gjennom 10 år, Johan Nygaardsvold, levde et dramatisk politikerliv. (Foto: Utlånt fra Johan Nygaardsvold Museum)