Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. august 2003 kl 21.05 Niern: Det begynner i dag

Fransk realisme om skolens ansvar

Daniel (Philippe Torreton) leder en barnehage i Nord-Frankrike, hvor arbeidsløsheten er et stort problem
Daniel (Philippe Torreton) leder en barnehage i Nord-Frankrike, hvor arbeidsløsheten er et stort problem
En kveld kommer en mor for sent for å hente datteren sin, bøyer seg ned for å gi henne en klem, men kollapser døddrukken i barnehagen. Skamfull stikker hun av fra stedet. "Det begynner i dag" er en samfunnskritisk film om skolens rolle når foreldrene ikke er seg sitt ansvar bevisst. Filmen vant kritikerprisen ved Filmfestivalen i Berlin i 1999.

Regissøren Bertrand Tavernier har laget en realistisk film om forsømte barn. Daniel (Philippe Torreton) leder en barnehage i Nord-Frankrike, et område som tidligere hadde en rik gruvedrift, men som nå er preget av arbeidsløshet. Barna er forsømte, de spiser for lite, de har kommunikasjonsproblemer, klarer ikke å uttrykke følelser eller stole på noen. Noen familier sliter med stor gjeld, andre står ikke opp om morgenen fordi det ikke er noe å stå opp for, og de fleste barna vet ikke hva ordet "jobb" betyr.

Daniel er selv sønn av en gruvearbeider og vet godt hvordan arbeidsløsheten kan sette dype spor i et lite samfunn. Han liker ikke å være maktesløs overfor de problemene som oppstår, og begynner å kjempe mot de lokale myndighetene. Han møter en vegg av byråkrater og blir en upopulær person hos byens administrasjon. Og mens Daniel kjemper mot byråkratene, oppstår det også problemer på det private plan.

Fransk drama fra 1999
Originaltittel: "Ca commence aujourd’hui"
Regi: Bertrand Tavernier
I rollene: Philippe Torreton, Maria Pitaressi, Nadia Kaci, Veronique Ataly, Natalie Bécue
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83