Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. desember 1999 kl 22.30 Agenda: Nakholmen - en stat i solen

Nakholmen - en stat i solen

Utendørssjakk er et populært innslag på Nakholmen. (Foto: Sven Erik Helgesen)
Utendørssjakk er et populært innslag på Nakholmen. (Foto: Sven Erik Helgesen)
Nakholmen, Bleikøya og Lindøya er blitt kalt "De lykkelige øyene". Johan Borgen kalte dem for Norges første kommunistiske stat. Borgerskapet på Bygdøy mente at bebyggelsen så ut som en negerlandsby som skjemmet innseilingen til Oslo. Beboerne selv foretrekker "En stat i solen". Og det er fra øyboernes synsvinkel Nakholmen presenteres i kveldens Agenda.


Historien begynner rundt århundreskiftet med at de fattigste i Oslo rodde ut til øyene og satte opp telt og provisoriske plankehytter. Det ble et fristed for dem som ikke hadde råd til landsted eller feriereiser. Og avstanden til byen var så kort at arbeiderne kunne bruke øyene, lenge før 8-timersdagen og lovfestede ferier gjorde fritid til et meningsfylt begrep.

"Telterne" begynte etter hvert å bygge provisoriske hytter av drivved og kassebord. Etter hvert flyttet mange ut om våren og bodde der til langt utpå høsten. Øyene ble imidlertid fort overbefolket med mye fyll og spetakkel og håpløse hygieniske forhold. I 1922/23fikk derfor "telterne" lov til å bygge enkle hytter, som ikke skulle være større enn 25 kvadratmeter, dog uten noen form for eiendomsrett. Beboerne bodde på nåde og velvilje - og slik er det fortsatt.

Hytteidyll
I dag er hyttene på maksimalt 32 kvadratmeter. På Nakholmen står hyttene tett, inntil fire hytter pr. mål. Det er ikke lov til å legge inn vann eller doer. Denne tettheten har, sammen med øyas historie, skapt et samfunn hvor fellesskapet betyr mer enn på fastlandet. Øyene, og spesielt Nakholmen, har sin egen kultur som har overlevd på tross av velstandsutviklingen, for ikke å snakke om endringene i den norskehyttekulturen. Det er en verden av forskjell mellom fritidspalassene på Hafjell
og hyttekolonien på Nakholmen.
Men, idyllen er truet! Den er truet av innflyttere, høye hyttepriser og stadig økende krav til komfort. Hvor lenge kan Nakholmen overleve som et annerledesland, 20 minutters båttur fra Oslo?

Programmet ønsker å vise dette øysamfunnet, slik det fortsatt er, som en unik subkultur i den norske velferdsstaten, sier programskaperen Sven Erik Helgesen.

Bilder
1.Utendørssjakk er et populært innslag på Nakholmen. (Foto: Sven Erik Helgesen)
2. I løpet av to sommeruker gjorde NRK-teamet opptak til kveldens program "Nakholmen - en stat i solen". (Foto: Sven Erik Helgesen)
3. Nakolmianeren Tore Bråten. (NRK-foto:Ole Kaland)

Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturredaksjonen
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Sven Erik Helgesen
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41