Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. november 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Søkelys på Henry Kissinger

Henry Kissinger under tiltale


"Søkelys på Henry Kissinger" setter Nobelpris-vinnerens bedrifter i et lite flatterende lys. (Foto: CS Assoc.)
Fredsprisvinneren fra Vietnamkrigens dager granskes inngående i dokumentaren ”Søkelys på Henry Kissinger”. En rettssak mot ham basert på 30 år gamle hendelser er under oppseiling. I dokumentaren deltar også den britiske journalisten Christopher Hitchens, mannen bak boken ”The Trial of Henry Kissinger” (2001).

Den amerikanske dokumentaren “Søkelys på Henry Kissinger” gir et tilbakeblikk på hendelsene i Chile, Kambodsja, Indonesia og Øst-Timor i den tiden Kissinger satt henholdsvis som spesialrådgiver og utenriksminister i Det hvite hus.

Vi møter Henry Kissinger som maktmennesket, småkongen, intrigemakeren og manipulatoren – ja, også som Nobelpris-vinneren – kort sagt superdiplomaten som sto bak mange av det 20. århundrets mest betydningsfulle hendelser på den internasjonale arena: De første mislykte fredsforhandlingene med Vietnam (“mislykte” pga. Kissingers personlige politiske agenda hevdes det i dokumentaren), den hemmelige bombingen av Kambodsja (1969), militærkuppet mot president Salvador Allende i Chile (1970) og Indonesias invasjon av Øst-Timor (1975).

Det glatte lag
Den amerikanske reporteren Seymour M. Hersh (som skrev “The Price of Power: Kissinger in the Nixon White House”) og Christopher Hitchens gir i programmet Henry Kissinger det glatte lag. Begge fordømmer ham uten skånsel som morderisk, kriminell, en notorisk løgner osv. Intervjuene med de to Kissinger-spesialistene er provoserende – for å si det mildt.

Kissinger selv er ikke er med – annet enn som et fantom fra arkivene. Hans taushet høres, og det gjør at de alvorlige anklagene mot ham så langt står uimotsagt.

Amerikansk program innkjøpt fra CD Associates
Original tittel: The Trials of Henry Kissinger
Regi: Eugene Jarecki
Produsenter: Jigsaw/Think Tank Prod./Diverse Ltd., BBC, ARTE France/Zeta Prod., History Television, SBS Television Australia, TV2 Danmark
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57