Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. januar 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Europas siste hvaler

På besøk i hvalenes rike

Armin Mück i nærkontakt med en spermhval (Foto: Birgitta Mück)
Armin Mück i nærkontakt med en spermhval (Foto: Birgitta Mück)
Et slag med halefinnen kan drepe et menneske. Tennene kan knuse en kjempeblekksprut. Men kjempene viste seg fra en godmodig side for undervannsfilmeren Armin Mück og døtrene hans Birgitta (22) og Nanna (20). De tre ville finne ut hvor mange spekkhoggere, spermhval og blåhval de kunne få se med egne øyne på virkelig nært hold.

Med en 45 fots båt seilte de over 3000 sjømil gjennom Nord-Atlanteren. Den planlagte reisen skulle føre dem fra Andenes i Vesterålen, langs norskekysten, til Færøyene, de britiske øyer og ned til Sao Miguel i Azorene. De var spente på hvilke hvalarter de skulle få se, og hvor nær de skulle kunne komme dem og om det ville bli mulig å filme hvaler under vann. Dessuten lurte de på om de ville finne verdens største dyr – blåhvalen…

Bade med hvaler
Det finnes nesten intet menneske som har vært i vannet sammen med blåhvaler. Ingen vet hvilken risiko en utsetter seg for når en forsøker å komme så nær hvalene at det er mulig å filme dem i deres eget element. Blåhvalene kan bli opp til 30 meter. De har ikke tenner, men et slag med halefinnen kan skade alvorlig, eller drepe et menneske.

Gjensyn med kjempene
Armin og døtrene hans hadde vært i Azorene tidligere og filmet spermhval. ("Kjempenes lange reise", vist på NRK1 i desember 2004). Spermhval er de største tann-hvalene, som kan bli opp til 20 meter. De jakter på kjempeblekksprut på store dyp. Nå skulle Birgitta treffe kjempene sine igjen. De kom hjem med oppsiktsvekkende bildemateriale.

Reisen starter om høsten i Tysfjorden. Dit kommer spekkhoggerne for å få sin del av den store sildestimen som overvintrer i det trolske landskapet.

Dokumentaren er en samproduksjon mellom NRK, SVT og Crystal Water Film Production AB
Programansvarlig: Armin Mück, tlf: + 46 70 59 20 333
Ulf Myrvold, tlf: 99 50 01 23
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no