Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. mars 2010 kl 20.45 Jentene på Toten

Fristedet for transpersoner

Reidun kom sent ut som transperson i livet, men ble fort komfortabel i sin nye situasjon. (Foto: Christine Heim)
Reidun kom sent ut som transperson i livet, men ble fort komfortabel i sin nye situasjon. (Foto: Christine Heim)
I dokumentarserien "Jentene på Toten" møter vi et knippe mennesker som har én ting felles: De bryter mot samfunnets normer for hvordan man får lov til å være og leve sitt liv. Noen stod fram for lenge siden, andre har nettopp åpnet seg. Det har vært på godt og vondt. Sentralt i serien er Stensveen ressurssenter på Kapp på Toten.

Stensveen ressurssenter har utviklet seg til å bli et fristed for transpersoner fra hele Norden. Transpersonene som kommer hit, har forskjellig bakgrunn og bærer på forskjellige historier, men på senteret får de være seg selv. Her møter de andre transpersoner, venner og naboer fra lokalmiljøet på Kapp.

Stensveen ressurssenter blir drevet av ekteparet Harald og Marion som vi møter i første episode. Marion bistår transpersonene i å få et litt mer kvinnelig ytre gjennom tilpassing av brystproteser, hårfjerning og sminkekurs. Hun utvikler et nært forhold til noen av personene hun møter gjennom jobben, og hun er ofte en sentral støttespiller for mange. Marion og Harald jobber ut fra overbevisningen at ethvert menneske har rett til å definere seg selv.

Ski og 17. mai
Reidun kom sent i livet ut som transperson, men er allerede svært komfortabel i sin situasjon. I kveld kommer hun på besøk til Stensveen for å gå årets siste skitur med Harald. De to har felles interesser, nemlig å gå turer i naturen, og de har utviklet et nært vennskap.

Det blir også arrangert 17.-maitreff på Stensveen i denne episode. Harald og Marion inviterer transpersoner som kanskje ikke har anledning til å bruke festdraktene sine eller pynte seg ekstra feminint. Et lokalt korps kommer innom og setter stemningen.

På barrikadene
Kveldens episode tar oss også med utenfor senteret, til Malmø der vi møter Claes og hans alter-ego Sara Lund. Claes/Sara er en reflektert, humoristisk person som er rikskjendis i Sverige, og som driver et av Nordens største utesteder, Slagthuset.

Claes sitt mannlige uttykk er det mest fremtredende av de to i hverdagen, men det er Sara som står på barrikadene for å fremme forståelsen for transpersoner. Det er derfor vi møter henne i "Jentene på Toten". Sara holder også foredrag om de normer og verdier som hindrer oss fra å tenke logisk, og inspirerer i sine taler til nyskapning. Sara får mye kjærlighet og støtte fra sin ektefelle Anita, som forteller deres historie i dette programmet.

"Pappa Marianne"
Vi får også være med på grillfest med familien til Marianne i Bergen. Marianne har tatt et kvinnenavn, fordi hun føler seg som kvinne. Hun har fått fantastisk støtte fra familien sin, også fra sine to sønner på 17 og 19 som over all forventing har taklet overgangen, og som gjerne spøker med å kalle henne "Pappa Marianne".


Dokumentarserie i 8 deler
Produsent: Limelight, kontaktperson: Mia Mjalaand , 41 20 82 29
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf: 815 65 900