Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. januar 2007 kl 23.20 Utsyn: Fengsel - et drivhus for Hamas

I kvled blir det møte med noen av de 8 000 palestinske
I kvled blir det møte med noen av de 8 000 palestinske "sikkerhetsfangene" som sitter i israelske fengsler. (Foto: DOC & Co.)
Om lag 8 000 palestinere sitter i dag i israelske fengsler. De går under betegnelsen "sikkerhetsfanger". Israelere flest regner dem som mordere og kriminelle. Men for palestinerne er de helter og frihetskjempere. Kveldens dokumentar er laget av den israelske regissøren Shimon Dotan.

Han er en av de meget få som har fått adgang til å intervjue Israels mest bevoktede innsatte, de palestinske "sikkerhetsfangene". Dokumentaren viser hvordan disse fangene har utviklet et demokratisk samfunn innenfor murene.

Dokumentaren undersøker videre hvordan dette har påvirket palestinsk politikk utenfor murene. Et foreløpig resultat var det historiske parlamentsvalget for temmelig nøyaktig et år siden, da den militante islamistiske organisasjonen Hammas kom til makten.

Yusuf, Naji og Tamini
Historien om Hasan Yusuf som i fjor ble valgt til palestinsk parlamentsmedlem fra Vestbanken mens han sitter i et israelsk fengsel, foldes ut i full bredde. Likeså får vi historien til Abu Naji, Fatah-lederen som nå har vært buret inne i 25 år. Og til Ahlam Tamini, den kvinnelige Hamas-lederen som er dømt til 16 års fengsel for å ha planlagt og gjennomført angrepet på restauranten Sbarro i Jerusalem.

Et israelsk "Robben Island"
Dokumentaren viser videre hvordan de israelske fengslene for "sikkerhetsfanger" faktisk er blitt akademier for palestinsk nasjonalisme. Shimon Dotan hevder i programmet at det framtidige Palestinas lederskap i dag sitter innesperret i israelske fengsler, akkurat slik fangeøya Robben Island holdt Sørafrikas "sikkerhetsfanger" og framtidige svarte ledere atskilt fra samfunnet .

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Hothouse
Produsert av: DOC & Co.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no