Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. september 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Kjærlighet i frihetens tid

Kjærlighet og trekant

Bokprogrammet – Kjærlighet i frihetens tid: Erlend Loe møter Hans Olav Brenner i Bokprogrammet (foto: nrk)
Bokprogrammet – Kjærlighet i frihetens tid: Erlend Loe møter Hans Olav Brenner i Bokprogrammet (foto: nrk)
Hva er romantisk kjærlighet? Må kjærlighet være mellom to? Er det feigt å være trofast? Dette er noen av de spørsmålene vi stiller i dette Bokprogrammet, og vi får svar fra forfatterne Erlend Loe, Trude Marstein og Niels Fredrik Dahl. De har skrevet tre høyst ulike kjærlighetsromaner, med ett fellestrekk: Det handler om et trekantforhold.

"Stormfulle høyder", "Madame Bovary" og "Tatt av vinden" – kanskje er de store kjærlighetsromanenes gullalder forbi. Men kjærlighetsdrømmen består. Og norske forfattere fortsetter å utforske kjærlighetsforholdet i en tid med nye livsbetingelser og mer rom for selvrealisering og ukonvensjonelle relasjoner.

Erlend Loes "Stille dager i Mixing Part"
I Erlend Loes roman "Stille dager i Mixing Part" følger vi en norsk familie på sommerferie i vintersportsparadiset Garmisch Partenkirchen. Men den mannelige hovedpersonen er mest opptatt av å dyrke sin voldsomme avstandsforelskelse i TV-kokken Nigella Lawson.

Erlend Loe ser likevel håp for sin villfarne og fraværende romanfigur og slår et slag for rausheten som nøkkel til et fungerende samliv. - Det er mye man kan ha lov til innenfor de veggene som definerer et forhold. Man kan ha mange særheter og egenheter og likevel være på lag med partneren sin, fastslår han.

Trude Marsteins "Ingenting å angre på"
Trude Marstein har skrevet romanen "Ingenting å angre på", der trebarnsmoren Heidi sender ektemann og unger på hytta, mens hun selv tilbringer to lidenskapelige døgn på hotell sammen med en elsker. Og som romantittelen antyder, er hun ikke nevneverdig plaget av dårlig samvittighet. - Heidi jakter på lykkerus og sterke opplevelser. Hun er opptatt av å få mest mulig nytelse ut av livet og føler derfor at dette utroskapseventyret er noe hun ikke kan si nei til, sier Trude Marstein.

Niels Fredrik Dahls "Herre"
Men hva skjer med den gode, gammeldagse romantikken når enhver lyst skal leves ut øyeblikkelig? Når alt er tillatt og alt er mulig? Niels Fredrik Dahl har skrevet en kjærlighetsroman fra romantikkens tid, den gang pasjoner var på moten og kjærligheten var på liv og død.

"Herre" tar utgangspunkt i norsk kulturhistories mest berømte kjærlighetsdrama, mellom den unge Camilla Wergeland og Johan Sebastian Welhaven. I tillegg har han tilført en tredjeperson, den mer ukjente Bernhard Herre. Herre var glødende forelsket i Camilla og en nær venn av Welhaven og tilbød seg å fungere som budbringer mellom de to.

- Det ligger mye ulykke i kjølvannet av romantiske feilslutninger, hvor man leker med mennesker, sier Dahl. - Både Camilla Collett og Bernhard Herre fikk sine liv ødelagt av kjærligheten. Mens Welhaven, idealtypen på den romantiske helt i sin tid, kan fremstå som en romantisk feiging, legger han til.

Egenproduksjon
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: ,Sidsel Mundal
414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no
LENKER
  • Les mer