Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. februar 2000 kl 20.30 Økotrim

Økotrim (ttv)

NRK1 torsdag 17. februar kl 20.30
Økotrim

Nye lover beskytter kundene mot svindel

Nye lover skal gi bankkundene bedre beskyttelse mot kortsvindel. I dag veier bankens ord tyngre enn kundens når det oppstår tvil om et bankkort er misbrukt. Men i følge de nye reglene står kunden ikke ansvarlig for mer enn 8.000 kroner. Og dette gjelder bare dersom banken kan påvise \"grov uaktsomhet\", eller med andre ord at kortet er misbrukt med kortets egen kode. I de fleste tilfelle vil de nye reglene faktisk bety at kunden slipper unna med en egenandel på bare 800 kroner.

Beskyttelse mot kortsvindel er en av sakene Økotrim tar opp i kveld. Men programmet har flere ting på menyen:

En milliard kroner forsvinner i bankene
Bankene har i lange tider hatt \"skjulte\" inntekter på bortimot en milliard kroner når kundene bruker banken. Dette kommer i tillegg til dyre bankgebyrer og er renter av kundenes penger mens de overføres fra en konto til en annen. Denne såkalte \"floaten\" blir forbudt i den nye Finansavtaleloven som gjelder fra 1. juli, men bankene varsler nå at kundene må være med å betale for milliarden som bankene mister. Det var ikke meningen, protesterer forbrukerorganisasjoner og politikere, som mener bankene må dekke regningen selv.

Arv og arveskatt til besvær
Hva skal du gjøre når du ønsker å gi litt av familiens formue videre til dine kjære? Mange av Økotrims seere spør seg hva som er lurt å gjøre når verdier skal fordeles. Det kan være huset som skal deles, eller en hytte som skal gå videre til barna. Mange synes det er viktig at formuesdelingen ikke fører til uvennskap i resten av familien. Og når formuer deles eller overdras, skal også staten ha sitt, i form av skatt. I Økotrim torsdag får du svar på hvordan du kan komme i havn, uten å tære unødig på familiesamholdet eller lommeboken.

Yrkesskadeforsikring kun for friske?
Du skal være frisk, tålmodig og ressurssterk for å få erstatning i yrkesskadesaker. Det er \"dommen\" fra LO og NHO over yrkesskadeforsikringsloven. Økotrim torsdag viser deg hva det betyr for den enkelte. Nesten halvparten av alle sakene ved LOs juridiske avdeling dreier seg om yrkesskade.

Arverett ved barnløst ekteskap
I kveld dreier samtalen i \"Gategourmet\" seg om arverett ved barnløst ekteskap. Carsten (Øystein Røger) har vært i begravelse til naboen, Tallak. Han hadde ingen barn sammen med gjenlevende ektefelle, Anna. Men han har en mor på sykehjem og en bror. Hvilken arverett har gjenlevende ektefelle i forhold til avdødes foreldre eller søsken? Tallak og Anna opprettet et gjensidig testamente. Hvilken arverett har da Tallaks slektninger ved Annas død? I studio sitter Dag Jørgen Hveem med gode råd. Se også arvelovens paragraf 6 og 67.

NRK1 torsdag kl 20.30

Billedtekst
Berit (Jorunn Kjeldsby), Anita (Hilde Olaussen) og Carsten (Øystein Røger) diskuterer i kveldens episode av \"Gategourmet\" problemer rundt arverett ved barnløst ekteskap. (Foto: Evelyn Bøe).

Programleder og redaktør: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Vaktsjef: Hedvig Bjørgum, tlf. 23045454
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123