Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. mars 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Den lure reven

Reven er lur, vakker og tilpasningsdyktig (Foto: Asgeir Helgestad)
Reven er lur, vakker og tilpasningsdyktig (Foto: Asgeir Helgestad)
Rødreven er som i eventyrene lur, sjarmerende, tilpasningsdyktig og vakker, men også vár og skeptisk. Det er ikke alltid så lett å lokke den fram for nærmere øyesyn. Likevel har "Ut i naturen"s magasin-redaksjon satt seg fore å lure den ut av nattemørket og til stedet de har valgt som programmets utestudio. Så gjenstår det å se hvem som lurer hvem.

Ulven er slu og reven er lur. Slik opptrer de i eventyrene, og slik oppfattes de av mange ute i naturen også. At reven har fått ord på seg for å være en luring, er kanskje ikke så rart. Den smetter unna fordi den nesten alltid sørger for å ha minst to utganger fra hiet. Den lever ofte tett på oss mennesker og forsyner seg gjerne av både matavfall og levende små husdyr, men blir sjelden tatt på fersken siden den som regel opptrer i ly av nattemørket. I tillegg er den både rask og spenstig, og i valg av mat og leveområder er den allsidig og tilpasningsdyktig.

Reveskabb
I flere år har det vært ekstra vanskelig å få øye på reven i Norge. Revestammen gikk nemlig sterkt tilbake på grunn av reveskabb. Skabben er en parasitt som fører til at reven gradvis mister pelsen, og etter hvert blir svært syk og dør av betennelser, uttørring og avmagring.

Nå ser det imidlertid ut til at den nordiske revestammen har utviklet immunitet mot reveskabben. Stammen har derfor tatt seg opp igjen, men fortsatt er reven vanskelig å komme inn på. Som regel ser vi den bare som en kjapp skygge i åkerkanten, borte lenge før noen jeger eller fotograf kommer på skuddhold.

Sopptur midtvinters
Sensommeren og høsten er tiden for soppsanking, men "Ut i naturen" går også på sopptur midt på vinteren. På denne årstiden finnes ikke mange sopp å putte i grytene, i stedet kan de brukes til mye annet, for eksempel insektpreparering, nålepute, narkotika, plaster, klesproduksjon og ikke minst, fenging av ild. Ut i naturen kan avsløre hvilken sopp som brukes til å lage knusk.

Seerkonkurranse
Som vanlig får vi presentert nye seervideoer som alle konkurrerer om førstepremien: en tur for to til Krüger nasjonalpark i Sør-Afrika.

Egenprodusert naturprogram
Prosjektleder Harald Reitan, Naturredaksjonen, Faktaavdelingen NRK
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no


LENKER
  • Ut i naturen