Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. juli 2002 kl 18.30 Herfra til evigheten: Musikkens redningsmann på Lista

En amerikaner til kamp for norsk kultur

Bryan Bridenthal (til venstre) er en hverdagshelt av dimensjoner, mener  Kjell Erik Moen fra NRKs
Bryan Bridenthal (til venstre) er en hverdagshelt av dimensjoner, mener Kjell Erik Moen fra NRKs "Herfra til evigheten" (Foto: NRK)
Amerikanske Bryan Birdenthal kom til Norge for å bekjempe kulturell fattigdom. Han blåser som en vind over flatlandet på Lista, året rundt. Med en ustoppelig glød løper han fra kor til kor, fra øvelse til øvelse. På Norges sørspiss kjenner han alle – og alle er fulle av respekt og beundring for hva han har fått til. Han har rett og slett skapt et lite under på Lista etter at han kom til Norge for 25 år siden.

Med røtter i Californias solfylte strender og topputdannelse fra Harvard i Boston kunne Bryan levd og jobbet akkurat hvor han ville. For en med hans bakgrunn står alle dører åpne.

Men Byran ville til Norge. – Norge var mine drømmers land, forteller han. Jeg har norske forfedre, og hadde hørt om landet der nord gjennom hele oppveksten. Jeg tenkte å bli et par år i Norge og Europa ellers for å nyte litt høykultur før jeg reiste tilbake til USA. De to årene er blitt til 25!

Inspirator
Bryan har gjort noe ingen trodde var mulig på Lista. Han har startet guttekor! Nidarosdomens guttekor og Sølvguttene kan vi forstå. De holder til i landets største byer. Men guttekor på Lista? Det var ikke få som himlet med øynene over den ”gale” amerikaneren. Men i fjor feiret Vanse Guttekor 25-års jubileum. I tillegg til guttekoret dirigerer Bryan tre andre kor, og er en inspirator og lærer for utallige av bygdas musikkinteresserte ungdommer.

Programmet er en reise inn i Bryan Bridenthals hektiske liv og musikalske verden. Vi følger ham idet alle hans fire kor jobber med å sette opp Händels ”Messias” i én stor felleskonsert. Alt mens Listas natur maler vakre landskap rundt musikkprofeten fra California.

- Alle de andre i ”Herfra til evigheten” er nordmenn som har reist til utlandet for å gjøre noe for andre. Her har vi en utlending som har reist til Norge for å gjøre noe for oss, sier programleder Kjell Erik Moen.

Om ”Herfra til evigheten”
- Alle sier at vi nordmenn er blitt så rike og mette at vi ikke bryr oss lenger. Vi ville sjekke om det er sant. Vi ville finne dem som brenner for noe annet enn bensinprisen og neste lønnsoppgjør, forteller programleder Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne.

Og fant dem gjorde de. I Uganda, i India, Bolivia, Chicago, Thailand og Mocambique, i Oslo og på Lista. Resultatet er blitt en knallsterk serie om nordmenn som lever helt spesielle liv – og som gjør det fordi de drives av trangen til å gjøre noe for andre mennesker.

- Dette er folk som selger gård og grunn og reiser til andre siden av jordkloden. Vi andre snakker om at vi så gjerne skulle gjort noe med elendigheten i verden. Disse folka gjør det, sier programskaperne.

Men hva får dem til å gjøre det? Og hva er det de faktisk gjør? Det er spørsmålene serien ”Herfra til evigheten” prøver å finne svar på.

Egenprodusert dokumentarserie fra Faktaavdelingen
Programansvarlige: Kjell Erik Moen (programleder) og Jon Anton Brekne (fotograf)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83