Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 29. september 2007 kl 07.40 Det skjedde i de dager

Det skjedde i de dager

Leif Magne Helgesen (foto: Henning Vik / WestFoto).
Leif Magne Helgesen (foto: Henning Vik / WestFoto).
– Det som er interessant med Svalbard er naturen, men også historiene og menneskenes liv her oppe, både før og nå, sier Leif Magne Helgesen.

Hør Leif Magne Helgesen 29. september.

Han er født på Madagaskar, er vokst opp i Stavanger og har flyttet mye hele livet. Han søkte stillingen som prest i Svalbard kirke allerede i 1988, men fikk i stedet jobb som prest i Tromsø, der han var i over to år. Siden har han vært i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, jobbet med rusmiljøet i Oslo og vært i Kirkens Nødhjelp på Balkan. Han har skrevet en bok om menneskers historie og liv på Balkan.

– Jeg har prøvd å fortelle historiene bak overskriftene etter alt som har skjedd der, sier han.

Helgesen mener kirken er mer synlig og integrert i lokalsamfunnet i Longyearbyen enn i andre små samfunn.

– Folk her er kanskje mer avhengig av hverandre enn sørpå, der folk er mer opptatt av seg og sitt. Her på Svalbard er det tettere samhold, tøffere elementer, og folk står sammen i liv og fest og sorg, sier Helgesen.

I forandring
Helgesen tror det kan komme mange utfordringer med jobben han akkurat har begynt i.

– Samfunnet i Longyearbyen er i stadig endring, og det må kirken også være. Jeg må sette meg inn i samfunnet og bli kjent med menneskene her. Og skjer det ulykker, må vi møte mennesker i sorg, noe som kan være både givende, utfordrende og slitsomt, men der skal vi være, sier Helgesen, som også er prest for mange nasjonaliteter og kulturer.

Og til å bli mer fjellvant og dreven med blant annet våpen.

– Selv om jeg egentlig er motstander av våpen etter å ha sett krigen på nært hold, vurderer jeg å ta jegerprøven og lære mer om respekt for natur og dyr. Her brukes ikke våpen for å skade mennesker eller dyr, men som beskyttelse eller under kontrollert jakt, sier han.

Som før
Det blir store omveltninger i kirken. 90 prosent av det som har vært, vil han og den nye kateketen videreføre. Folk skal kunne føle seg hjemme i kirken, sier Helgesen.

– Jeg håper det skal være mulig å treffe folk og snakke om alt mulig, om det er på Huset, Kroa, Coopen, på tur eller her. Folk skal vite at vi er her.

Sokneprest Leif Magne Helgesen på Svalbard i samtale med Kjetil Lillesæter - lørdag 29. september kl. 07.40 i NRK P1.

Innholdet i artikkelen er hentet fra Svalbardposten.


LENKER
  • Hør Leif Magne Helgesen 29. september.