Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. desember 2001 kl 19.30 Barmeny

Julelunsj

Eli’s juledessert (NRK-foto)
Eli’s juledessert (NRK-foto)
Ribbe, pinnekjøtt og sylte er tradisjonell mat julaften, og mange bruker også disse rettene i romjulen. I denne utgaven av Barmeny får du ideer til alternative tilberedingsmetoder og tilbehør.

Flatbrødsandwich med sylte og mango
4 ss finhakket sprø fleskesvor
4 ss kaldt ribbefett
4 store biter flatbrød
1 stor mango
175 g svinesylte
salat til pynt

Bland svor og ribbefett. Knekk flatbrød i store stykker.
Skrell og skjær mango i skiver.
Anrett flatbrød lagvis med ribbefett, sylte, salat og mango.

Pinnekjøtt med potetpuré
½ kålrot
salt, pepper
1 ss eddik
2 ss smeltet fett fra pinnekjøtt
700 g mandelpoteter uten skall
4 dl helmelk
2 ss smør
700 g ferdig dampet pinnekjøtt
gressløk til pynt

Kutt kålrabi i grove strimler, kok dem møre i vann og sil av. Smak til med pepper, eddik og pinnekjøttfett.
Kok mandelpoteter til de er møre, sil av vannet og la dem tørke godt. Tilsett melk og smør og kok opp. Knus potetene med en visp og smak til med salt og pepper.
Damp pinnekjøttet og plukk kjøttet av halvparten. Strimle kjøttet fint og tilsett halvparten av dette i potetpureen. Bak den andre halvparten på brett i ovn på 200 grader i 4 minutter.
Fordel potetpureen på tallerkener, legg på kålrotstrimler, strimlet stekt pinnekjøtt og hele ben med pinnekjøtt.
Pynt med gressløk.

Soyamarinert svineribbe
1 kg ferdig stekt ribbe
8 stjerneanis
1 chili
30 g frisk ingefær
3 klementiner
1 lime
1 sitron
1 dl soyasaus

Skjær svoren av ribba og legg den i en langpanne. Tilsett anis, chili, ingefær i biter og saften og skallet av lime, sitron og klementiner. Hell over soyasaus og dekk med folie. Bak i ovn på 200 grader i 45 minutter.
Skjær i skiver og anrett med rosenkål og soyasaus.

Rosenkål med østerssaus
2 l vann
2 ss salt
400 g rosenkål
2 ss hakket sjalottløk
2 ss hakket ingefær
1 chili
1 ss soyaolje
6 ss østerssaus

Kok opp vann med salt og tilsett rosenkål. Kok i 5 minutter og ha dem over i isvann .
Stek raskt sjalottløk og ingefær i soyaolje. Tilsett rosenkål og varm den godt. Tilsett østerssaus. Vend alt godt sammen. Server umiddelbart.

Klementiner med dadler
2 ss kremost naturell
2 ss fløte
½ ss melis
½ ts vaniljesukker
½ ss brun sukker
½ dl portvin
½ dl søt hvitvin
12 dadler
2 ss sukker
½ dl cognac
kanel
hakkede pisthasjnøtter til pynt

Bland kremost med fløte til en glatt konsistens. Smak til med melis, vaniljesukker og brunt sukker.
Kok opp portvin, søt hvitvin, dadler og sukker og kok videre til sausen begynner å tykne. Skrell klementinene og tilsett dem i sirupen. Tilsett cognac og brenn av alkoholen.
Dryss over litt kanel og fordel klementinene i porsjonsskåler. Ha ostekremen over og pynt med pisthasjnøtter.

Eli’s juledessert
200 g vanlig kokt, kald risgrøt
1 ts mandel likør
½ ts vaniljesukker
melis
¼ l pisket krem
sjokoladesaus, bringebærsaus og mandelflak til pynt

Bland mandellikør og vaniljesukker med grøten og smak den til med melis.
Bland inn den piskede kremen og form små egg og legg på tallerkener. Lag øyer og haler av sjokoladesaus, sett på ører av mandelflak og pynt med bringebærsaus.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53/907 75 758

Bilder
1. Flatbrødsandwich med sylte og mango (NRK-foto)
2. Pinnekjøtt med potetpuré (NRK-foto)
3. Soyamarinert svineribbe (NRK-foto)
4. Eli’s juledessert (NRK-foto)