Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. juni 2002 kl 22.40 Dok22 (r): Dok22: Jesus Christ Airlines

Biafra-barnas redningsmenn


"Biafra-barn" ble et begrep for 30 år siden, filmen "Jesus Christ Airlines" viser hvordan en million av dem ble reddet fra sultedøden. (Montasje: Jensen & Kompagni A/S)
”Biafra-barn” ble et begrep for 30 år siden, og filmen ”Jesus Christ Airlines” viser hvordan en million av dem ble reddet fra sultedøden. Den danske journalisten og filmregissøren Lasse Jensen fikk sin ilddåp under Biafra-krigen, bare 22 år gammel. Nå legger han på bordet et tankevekkende dokument, som han selv sier er relevant for diskusjonen om ”hva vi kan og ikke kan gjøre for å hjelpe de nødstedte”.

De fløy om natten, 5000 ganger landet de illegalt i Biafra med sin livgivende last, og like mange ganger brøt de loven. De ble bombet og beskutt. Men de reddet en million barn.

- Historien om Jesus Christ Airlines er simpelthen en nøkkelhistorie, selv om den er 32 år gammel, sier Lasse Jensen. Den viser hva som går an å gjøre når de nødstedte befinner seg i midten av en betent politisk situasjon. Og han legger til med adresse til vår egen tid: - Enten de befinner seg i Afrika, på Balkan eller i Afghanistan…

Drømmeprosjekt
Som utsendt reporter til Biafra arbeidet Lasse Jensen i 1969 nært sammen med briten Frederick Forsyth. Sistnevnte ble senere en berømt forfatter (”Sjakalen”, ”Varulven”, ”Den fjerde prokoll”). De to har holdt kontakten siden, og over 30 år senere er Lasse Jensen tilbake med ”Jesus Christ Airlines”, der Forsyth er en av hovedpersonene i filmen.

Lasse Jensen har også oppsporet gamle piloter og våpensmuglere fra Biafra-krigen. I en kjeller på Nørrebro i Købehavn har han funnet utallige ruller med originalfilm fra krigen, lagret hos den danske organisasjonen Folkekirkens Nødhjelp. Samme organisasjon har sammen med Danmarks Radio gitt støtte til Lasse Jensen prosjekt. Det er realisert på internasjonal basis, med opptak i fem land.

Ut av knipetanga
Filmen ”Jesus Christ Airlines” er Lasse Jensens tributt til de kirkelige hjelpeorganisasjonene som sammen med et kobbel vågale flypiloter satte i gang en seiglivet, illegal redningsaksjon for Biafra. Krigen med Nigeria førte til at Biafra raskt mistet sine havner og landområdet ble desimert til en tiendedel, omringet av nigerianske tropper. Sult og epidemier fulgte raskt. Skulle innbyggerne overleve, kunne de bare hjelpes luftveien.

Selv om Biafra til sist ble slettet av kartet, fikk mange hjelp – på tvers av hva mange mente var mulig eller gikk inn for.

Innkjøpt dansk dokumentar fra Jensen & Kompagni A/S
Regi: Lasse Jensen
Produksjon: Jensen & Kompagni A/S i s.m.m. DR, Moonbeam Films Ltd UK og Channel 4
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder:
1 ”Biafra-barn” ble et begrep for 30 år siden, filmen ”Jesus Christ Airlines” viser hvordan en million av dem ble reddet fra sultedøden. (Montasje: Jensen & Kompagni A/S)
2 Hans yngre søsken ble “Biafra-barn” og sultet i hjel – selv var Sylvanus Ndukaike 16 år da krigen brøt ut. (Foto: Henrik Ipsen)
3 Jesus Christ Airlines-flyene står igjen som stumme vitner på øya Sao Tomé i Biafrabukta. (Foto: Lasse Jensen)