Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. november 2013 kl 20.55 Atelieret: Inger Sitter

Førstedamen


Inger Sitter, den soleklare førstedamen innen norsk etterkrigsmaleri! Hun har hatt lange utenlandsopphold bl.a. i Frankrike og Italia og nær kontakt med både Picasso og Salvador Dali. Hun var blant de aller første som introduserte det non-figurative maleri i Norge.

Dessuten ble hun den første norske billedkunstner som ble valgt inn i det nystartede Norsk Kulturråd - og den første kvinnelige professor ved Kunstakademiet.

Hennes mangeårige opphold i utlandet har ført til at Inger Sitter, som nå bor og arbeider på Tjøme, har vært en sentrale formidler av utenlandske kunstimpulser til Norge.

Om serien
Kunstnerne vi møter i denne nye serien har gjennom flere tiår satt sitt preg på norsk billedkunst og samfunnsliv. De fleste av dem sto på barrikadene i 60- og 70-åren. I dag har de et etablert uttrykk, dog stadig i forandring og nyutvikling. For de har slett ikke lagt bort penselen, disse godt modne kunstnerne som fortsatt er samfunnsengasjerte.

NRK møter dem hjemme i deres eget atelier hvor de er i fullt arbeid. Der får de også «møte seg selv i døra» - ved at de ser og kommenterer sitt eget nærvær i utdrag fra NRKs rikholdige arkiv fra tidlige, ofte opprørske år.

Kunstnerne er Willibald Storn, Inger Sitter, Oddvar Torsheim, Håkon Bleken, Rolf Groven og Irma Salo Jæger.

Egenproduksjon 2013
Programansvarlig: Sverre Krüger
Prosjektleder: Henning Skjæret, 95031931
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00