Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. januar 2005 kl 19.55 Ganefryd: Salt

Søtt, salt og syrlig

Til salt i maten (og litt til). Programleder Torkjell Berulfsen utforsker saltets historie. (Foto: NRK)
Til salt i maten (og litt til). Programleder Torkjell Berulfsen utforsker saltets historie. (Foto: NRK)
Det er noe hverdagslig over salt, sukker, kaffe, te, sjokolade og krydder. Men faktum er at disse matvarene skjuler fantastiske historier om krig og kjærlighet, nasjoners fremvekst, imperiers fall og det meste annet som gjør livet meningsfylt. Vel verdt en egen fjernsynsserie, med andre ord.

Det som er en fryd for ganen er slettes ikke sikkert en fryd for så veldig mange andre deler av kroppen. Jakten på og kampen om eksklusive krydder, salt, kaffe, te, sukker og sjokolade har medført mang en tragedie i sitt farvann. Dessuten kan man spore et par bystater, en supermakt, en hel del kriger, store selskaper, vanvittige pengesummer, sanseløse lover og pålegg og en utømmelig kilde med anekdoter og pussigheter til kampen om disse råvarene. Programleder Torkjell Berulfsen har funnet noe for enhver smak.

Kryddernes plebeier
Det har over 14 000 bruksområder, deriblant legemiddel, konserveringsmiddel, betalingsmiddel og som krydder. Det skal etter sigende hjelpe mot barnløshet og for potens, det har en beskyttende kraft, det fjerner brysom is og benyttes i såper og i tekstilfarger. Når kroppen dessuten består av ca en kvart kilo av det, får vi en pekepinn på hvor vitalt det er for menneskene. Forsåvidt for andre også, jamfør en meget høyt rangert skikkelse som en gang sa "Jeg er livets salt".

Over alt og til enhver tid
Historien om saltet er like lang som historien om menneskers sivilisasjoner. En av grunnene er at det finnes enorme menger av det. Ca 38 milliarder tonn i verdenshavene, for eksempel. I oldtiden ble byer grunnlagt i utkanten av ørkner, delvis på grunn av saltutvinning. Byer som Salzburg, Hallstadt og Salsomaggiore er steder der salt ble utvunnet, mens engelske bynavn med suffikset "-ich" forteller at det en gang lå et saltverk her. Og for ikke å snakke om hva saltet betydde for Venezia, ja faktisk for hele Middelhavs-regionen. Salt er viktig, kort og godt.

Programleder Torkjell Berulfsen har saltet ned mange gode historier som han nå deler ut. Han står ikke som en saltstøtte, men besøker blant annet Frankrike, Krakow, Venezia og India. Det hele ledsages av Berulfsens ramsalte kommentarer. Vi håper programmet er verdt sitt salt.


Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,