Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. februar 2009 kl 22.45 Et iskaldt kappløp

Kappløpet fortsetter

Kulde og snøstorm er en prøvelse for begge konkurrerende lag. (foto: BBC)
Kulde og snøstorm er en prøvelse for begge konkurrerende lag. (foto: BBC)
Det norske og britiske teamet har akklimatisert seg på Grønland. De har gjort seg kjent med utstyret som er kopier av det polarekspedisjonene brukte for 100 år siden. Nå skal de tilbakelegge like mange mil som Amundsen og Scotts ekspedisjoner til polpunktet i Arktis. Tidlig i løpet havner de to konkurrerende lagene i en kraftig snøstorm.

Britene har store problemer, stormen forsinker laget. De klarer ikke å holde sledehundene i sjakk. Dersom de ikke mestrer vær og hunder bedre, står de i fare for ikke å nå fram til første matdepot i tide.

Problemene blir ikke mindre da ett av ekspedisjonsmedlemmene skader seg og må hentes ut av isødet med fly.

Parallellene med det som skjedde med Amundsen og Scott i 1912, og dagens to lag er slående. Oppførselen til britenes ekspedisjonsleder Bruce Parry ligner på Scotts hundre år tidligere.

Både det norske og britiske laget er utstyrt med navigasjonsutstyr likt det som ble brukt av Scott og Amundsen. Vil lagene klare å finne matdepotene i det hele tatt?

Om serien
BBC gjenskaper i denne serien kappløpet mellom Roald Amundsen og Robert Falcon Scott. I løpet av seks søndager følger vi et norsk og britisk team som skal tilbakelegge samme distanse i tilsvarende omgivelser og med utstyr likt det de to polfarerne brukte den gangen. Av praktiske grunner foregår dette kappløpet ikke i Arktis, men på Grønland.

Polaråret
Serien vises på NRK i forbindelse med markeringen av det internasjonale Polaråret som starter 1. mars. 55.000 forskere fra 60 land skal forske på arktiske strøk de neste to årene. Resultatene vil gi oss viktige opplysninger om klimaendringer og mer viten om ressursene som skjuler seg under snø og ismassene både i Arktis og Antarktis.

Programmet er sendt tidligere

Dokumentarserie produsert av BBC
Originaltittel: Blizzard – Race to the Pole
Stemmen til Roald Amundsen: Jostein Pedersen
Stemmen til Robert Falcon Scott: Matt Wilkinson
Norske kommentarer: Nils Nordberg
Presse. Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no