Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. mai 2001 kl 20.10 Vagn på kanalferie

Problemfylt kanalferd

På sin kanalferie med elvebåten "Plevier" får reporteren Vagn Olsen i kveld problemer med lave tunneler og smale kanaler fra Napoleons tid. Men den vakre, franske landsbygda med sin historie og rariteter svarer til forventningene.

Mannskapet om bord får en del ekstraarbeid når styrhuset på "Plevier" må demonteres. Skipet er nemlig for høyt for tunnelene i Nord-Frankrike. 70 sluser ligger foran dem...

Ellers møter Vagn det Frankrike han har ventet seg. På baner nede ved elvebredden spiller mennene "petanque" i de sene ettermiddagstimer. Det er marked i Sedan, og i landsbyen Chaumont møter vi Jean Claude Jurion, som driver moderne landbruk. Men han er også svak for det gammeldagse. Den 42 år gamle Porchetraktoren gjør fremdeles sin nytte på gården.

By i byen
Vagn møter også håndverkeren, ingeniøren, filosofen og ideskaperen Jean Godin. Han er kjent for sitt særegne ovnstøperi, men er også mannen bak en "by i byen" - "Le Familistere" i byen Guise. Der bygde han leiligheter, butikker, svømmehall, teater og skole for sine ansatte. Drømmen var et samfunn hvor alle hadde arbeid og bolig - en drøm som varte helt til 1968.
De fantastiske leilighetsblokkene står der den dag i dag, og Vagn stikker innom Madame Lucienne. Hun er født på Montmartre i Paris, men har bodd hele sitt voksne liv i "Le Familistere".

Den franske skole "Ecole Elementaire Mixte" i Verdun er også et besøk verdt på en alminnelig fransk ettermiddag...

Om serien
Den danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen går ferden på den 60 kilometer lange vannveien gjennom det europeiske kontinent. Ferden begynner i Skagen med kystfartøyet "Lorelei" og fortsetter deretter med elvebåten "Plevier" på kanaler og farbare elver fra Rotterdam i Nederland til Sulina i Romania. Det store spørsmålet er om båten kan gjennomføre hele reisen? Det er over 4000 kilometer til målet, og ruten går gjennom Holland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Serbia, Bulgaria og til slutt Romania.

Det blir et møte med både det kjente og det ukjente. Underveis treffer Vagn en rekke fargerike personligheter. Kontrastene er også mange, for det er stor forskjell mellom livsmønstrene i det pulserende Rotterdam og det fattige Sulina.

Dansk reisereportasje
Originaltittel: Vagn på floden
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (