Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. juni 1999 kl 19.00 Ta på meg!

Ta på meg! (ttv)


NRK2 søndag 6. juni kl 19.00
Ta på meg! (1:5)

Seriestart

Om menneskelig kommunikasjon

Denne dokumentarserien består av fem programmer, og hver kommunikasjonsform har fått sitt eget program. Serien tar for seg berøring, kroppsspråk, visuelle signaler, muntlig kommunikasjon og skriftspråket.
Liker du å kysse? De fleste av oss bedriver denne romantiske aktiviteten i perioder av livet. Etter å ha sett dette programmet kommer du garantert til å se annerledes på denne spesielle formen for kroppskontakt!
Programmet tar for seg kyssets funksjon i forhold til seksualiteten og som markering av samhørigheten mellom to individer. Programmets medvirkende forteller også villig om det kysset de husker best.

Berøring - det første språket
Berøringen er det første språket vi alle snakker, og behovet for fysisk kontakt ligger dypt i oss. Vi trenger berøringen, om det nå er den trøstende hånden over pannen, den gode klemmen fra en venn eller kjærtegnet fra en du elsker.
I programmet møter vi mennesker som har ulike innfallsvinkler til berøring. Vi møter ekteparet som har feiret gullbryllup og som fremdeles er tiltrukket av hverandre. I kontrast til den enslige kvinnen som lengter etter en kjæreste.
- Sex kan jeg alltids skaffe meg, sier hun, det er jo bare å gå på byen å skaffe seg en mann, men det som ikke er tilgjengelig for deg når du ikke har en partner, er den varmen du får fra et menneske som har valgt akkurat deg, av millioner av kvinner har han valgt akkurat deg, og du ham, og det er jo magi, det. Det savner jeg.

Esben Benestad og Elsa Almås
- Kroppen har mange språk, sier Esben Benestad, og ett av dem er kåthetens språk, og det er skjønt å være kåt, og det er skjønt å få utløsning og det er skjønt å være menneske akkurat da.
- Og så er det viktig å kjenne på nærhet og intimitet, for hudkontakten gjør oss ikke bare friskere, den gjør også at vi vet hva et annet menneske er, sier Elsa Almås.

Foreldre og barn
Programmet tar også opp betydningen av mye og god fysisk kontakt mellom foreldre og barn. Spedbarn som ikke får kroppskontakt blir oftere syke enn andre barn, og noen dør til og med av mangel på berøring.
Vi møter Geir Lysne og Katrine Sommerfeldt som begge har et bevisst forhold til å ta mye på barnet sitt. - Jeg tror at den kroppskontakten vi har med Øistein er viktig, for da skjønner han at han er verdt å elske, ikke for det han gjør, men bare for det han er, sier Katrine.
Vi møter også koreografen Sølvi Edvardsen som framhever berøringen som et viktig element i dansen. Hun har laget \"Favn\", en dans der mannen og kvinnen nesten ikke slipper taket i hverandre.

NRK2 søndag kl 19.00
Tidligere sendt NRK1 18.8.1998

Bilder (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
1. Esben Benestad og Elsa Almås forteller om sitt syn på seksualitet. (Foto: Berte Hilmo)

2. Disse danserne er gjennomgangsfigurer i programserien om kommunikasjon. Kommunikasjon er menneskets dypeste behov. (Foto: Helge Semb)

Egenprodusert dokumentarserie om kommunikasjon mellom mennesker
Prosjektleder: Hanne Hoel
Manus og regi: Berte Hilmo
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83