Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. mai 2009 kl 20.05 Norsk polarhistorie: Nytt land - to poler

Nytt land – to poler

Ole André Sivertsen er programleder for Norsk polarhistorie.(Foto: Håvard Jenssen/Videomaker
Ole André Sivertsen er programleder for Norsk polarhistorie.(Foto: Håvard Jenssen/Videomaker
I løpet av 20 år la Norge enorme landområder rundt Nord- og Sørpolen under seg, og den unge nasjonen seilte opp som en polar stormakt. Til og med det sterkt voksende Hitler-Tyskand måtte se seg slått av lille Norge, og Norge er fortsatt den eneste stat i verden med landområder rundt begge poler.

Rundt forrige århundreskifte var det sterke nasjonalistiske krefter som jobbet iherdig for at Norge skulle legge nytt land under seg. Norsk okkupasjon i polarområdene ble drevet fram av næringsinteresser, ofte i strid med offisiell norsk politikk. Mange mente at Norge hadde historisk hevd på områder som Svalbard og Øst-Grønland, i tillegg var de strategisk viktige for forskning og næringsvirksomhet.

Det norske flagget plantes
Enkelte ganger gikk det bra på grunn av politisk sluhet. Andre ganger rett og slett fordi framsynte personer var frekke nok til å plante det norske flagg i ingenmannsland.

Hvalfangere betalte store summer i avgift til fremmede nasjoner for å få lov til å fange hval rundt Antarktis. Derfor sloss de for at Norge skulle okkupere store landområder i sør. Den største politiske seieren var kanskje Dronning Maud Land, som Norge var frekk nok til å annektere rett foran nesen på et fremadstormende Hitler-Tyskland.

Om serien
Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder, og historiene er mange. I en splitter ny dokumentarserie får vi både høre de kjente historiene om Nansen som reiste over polhavet, Amundsens ferd til sydpolen, men også at det i forkant av disse har vært flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød.

Programleder Ole André Sivertsen tar oss med ut i isødet, på en reise som strekker seg over Arktis, Antarktis, Grønland, Svalbard, Sør-Georgia og Trollbasen.

Dokumentar i seks deler (2009)
Produsert for NRK av Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produsent: Kjell Eriksen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Blir også sendt onsdag kl. 23.05 (NRK2).