Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. oktober 1999 kl 21.45 Thranes metode

Thranes metode (ttv)


NRK1 søndag 17. oktober kl 21.45
Thranes metode

En kjærlighetshistorie

\"Thranes metode\" fikk en fantastisk mottagelse hos anmelderne da den ble sluppet på kino i 1998. Både Petronella Barker og Bjørn Sundquist ble lovprist for sine bidrag som hovedrolleinnehavere. NRK1 viser filmen i kveld, som den siste av fem nordiske filmer på søndagskvelden.
Thrane (Bjørn Sundquist) oppdager Mol (Petronella Barker) ved postkassene allerede samme dagen han flytter inn i sin nye leilighet, og han vet plutselig at her skal han bo lenge.
Mol er vakker, ung og gift. Hver dag, når hun kommer varm og brun fra badestranden, må Thrane bare se på henne, nærme seg henne og kjenne lukten av saltvann og solkrem.
Thranes arkitektvenn møter også Mol. Han synes hun er så vakker at han nesten ikke kan tro det. Skal jeg ligge unna henne? spør arkitekten. Ja, svarer Thrane, som har fått høre at nesten ingen i hele byen er så gift som Mol. Og at hennes mann arbeider utenbys hele uken...

Unni Straume
har skrevet manus og vært regissør for \"Thranes metode\". Hun er født i 1955 i Fiksdal, Romsdal. Etter filmutdannelsen på Medialinja ved Møre og Romsdal Distriktshøgskole arbeidet Straume i elleve år som dokumentarfilmskaper og gjorde seg bemerket for sin personlige stil. Hennes første spillefilm, \"Til en ukjent\", hadde premiere i 1990 og fikk stor oppmerksomhet ved internasjonale festivaler. Kortfilmen \"Avsporing\" ble vist i det offisielle programmet ved Cannes-festivalen i 1993, og spillefilmen \"Drømspel\" hadde premiere i samme program i 1994. Hun ble tildelt bransjeprisen Gullklapperen for \"Drømspel\" i 1994. Bosatt i Terracina, Italia.

Forfatteren Øystein Lønn
har skrevet boka \"Thranes metode\", og fikk i 1993 både Brageprisen og Kritikerprisen for den. Han er født i 1936 og representerer noe av det mest interessante i samtidens norske prosadiktning.
Bjørn Sundquist
er kjent og kjær skuespiller for det norske publikum. Han er født i 1948, debuterte på Det Norske Teatret i 1972 og hadde sin første filmrolle i \"Kronprinsen\" (1979). Har siden vært med i 30 norske spillefilmer, blant annet den Oscar-nominerte \"Søndagsengler\".
Petronella Barker
er født i 1965 og utdannet ved Teaterhøyskolen. Har spilt i flere filmer, bl.a. \"Havet Stiger\", \"Farlig Farvann\" og \"Gåten Knut Hamsun\". Hun er nå i ferd med å spille inn \"Fire årstider\" for NRK Drama.

NRK1 søndag kl. 21.45

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Petronella Barker i \"Thranes metode\" på NRK1 i kveld.

2. Petronella Barker i \"Thranes metode\" spiller den gifte kvinnen Mol som gjør sterkt inntrykk menn.

3. Hege Schøyen fra filmen \"Thranes metode\", NRK1 i kveld.

4. En av Norges mest populære skuespillere har hovedrollen i \"Thranes metode\", nemlig Bjørn Sundquist.

5. Barske Nils Ole Oftebro og Petronella Barker fra \"Thranes metode\".

6. Thrane (Bjørn Sundquist) faller for den gifte Mol (Petronella Barker) i \"Thranes metode\".

7. Unni Straume har ansvaret for både manus og regi i filmen \"Thranes metode\" som vises på NRK1 i kveld.

Norsk film fra 1998
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
I rollene: Bjørn Sundquist, Petronella Barker, Nils Ole Oftebro, Hege Schøyen, Kai Remlov, Ingar Helge Gimle, Henny Moan
Regi og manus: Unni Straume